1. HABERLER

  2. HABER

  3. BDP’li Vekile Kürtçe Soyadı
BDP’li Vekile Kürtçe Soyadı

BDP’li Vekile Kürtçe Soyadı

BDP'li vekil Adil Kurt, Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla soyadını 'Zozani' olarak değiştirdi.

23 Nisan 2013 Salı 12:59A+A-

Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi devrim niteliğinde bir karara imza attı. BDP Hakkâri Milletvekili Adil Kurt, mahkeme kararıyla soyadını 'Zozani' olarak değiştirdi.

Radikal Gazetesi'nden Rıfat Başaran'ın haberine göre, milletvekili olmadan önce Azadîya Welat gazetesinde 'Zozani' soyadıyla köşe yazan Kurt, "Birçok insan Hakkâri adayları açıklandığında şaşırdı ve 'Yahu Adil Zozani de adaydı ona ne oldu' diye sordu. Çevremde beni herkes Zozani soyadıyla biliyor. Bir karışıklığı ortadan kaldırdım" dedi.

Meclis tarihinde ilk kez bir milletvekili, aktif görevini sürdürürken mahkeme kararıyla Kürtçe soyadı almış oldu. BDP Milletvekili Kurt, 6 Aralık 2011'de soyadı değişikliği için mahkemeye başvurdu. Kurt, dava dilekçesinde nüfus kütüğünde soyisminin 'Kurt' olduğunu ancak çevresinin kendisini 'Zozani' soyadıyla bildiğini belirterek, soyadının hem Türkiye 'de hem de yaşadığı bölgede yoğun olarak kullanıldığını belirtti. Kurt, aynı köyde birden fazla kişinin aynı ad ve soyadı taşıdığını da ifade ederek, bu nedenle bir çok kez değişik dava, icra ve sorgulamalara maruz kaldığını vurguladı.

1934'ten beri yürürlükte olan Soyadı Kanunu'na göre; her Türk öz adından başka soyadını da taşımaya mecbur. Rütbe ve memuriyet, aşiret, yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları da kullanılamıyor. 'Adın değiştirilmesi' ise Türk Medeni Kanunu'nda düzenleniyor. Buna göre de, adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebiliyor. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunuyor.

 

HABERE YORUM KAT