1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Bazı Özgürlüklerimizi Kısıtlamak Zorunda Kalabiliriz"
"Bazı Özgürlüklerimizi Kısıtlamak Zorunda Kalabiliriz"

"Bazı Özgürlüklerimizi Kısıtlamak Zorunda Kalabiliriz"

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Paris'teki saldırılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

17 Kasım 2015 Salı 21:49A+A-

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın haftaya Washington ve Moskova'ya gideceğini duyurdu.

Valls, France Inter radyosuna Paris'teki saldırılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Yeni bir saldırı olabileceğini herkesin anlaması lazım" ifadesini kullanan Valls, bununla ilgili tehdit aldıklarının da bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Valls, terörizmle savaşmak için her türlü mücadeleye ve yatırıma hazır olduklarına işaret ederek bu kapsamda ilave 10 bin polis ve jandarma kadrosu açılacağını belirtti.

Güvenliğe daha çok kaynak ayıracaklarına dikkat çeken Valls, bu harcamaların da Fransa'nın bütçe açığını arttıracağını kaydetti.

Valls, Fransa'nın artık bir savaş halinde olduğunu ifade ederek "Güvenliğin sağlanması için bazı özgürlüklerimizi kısıtlamak zorunda kalabiliriz" dedi.

"Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, haftaya Washington ve Moskova'ya gidiyor" diyen Valls, ziyaretlerin tarihini belirtmedi.

Fransa, AB'den askeri destek istedi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Fransa'nın AB anlaşmasının toplu savunmayı öngören 42. maddesinin 7. fıkrası uyarınca diğer AB ülkelerinden askeri destek istediğini belirterek, "Bugün Fransa, bütün Avrupa'nın geriye kalanından yardım ve destek istiyor" dedi.

Mogherini, Brüksel'de gerçekleştirilen AB savunma bakanları toplantısının ardından Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AB savunma bakanlarıyla Paris saldırılarına verilecek tepkiyi görüştüklerini söyleyen Mogherini, "Avrupa bir birlik. Sadece Fransa saldırıya uğramadı, tüm Avrupa saldırıya uğradı. Bu sadece Avrupa medeniyetine değil, bütün medeniyete karşı bir saldırıydı" şeklinde konuştu.

Mogherini, Avrupa'nın birlik halinde durduğunu, uluslararası toplumdan aynı seviyede birlik ve kararlılık beklediğini ifade ederek, "Bugün Fransa, Avrupa'nın geriye kalanından yardım ve destek istiyor" dedi.

Fransa'nın AB'nin Lizbon anlaşmasının toplu savunmayı ilgilendiren maddesi uyarınca diğer AB ülkelerinden destek istediğini belirten Mogherini, "Bugün, AB savunma bakanları oy birliğiyle Fransa'ya tam destek vermeye hazır olduklarını belirtti" diye konuştu.

Mogherini, AB tarihinde daha önce hiç kullanılmayan, ortak savunmayla ilgili maddenin, "üye ülkelerin birinin silahlı saldırı kurbanı olması halinde, diğer üye ülkelerin tüm güçlerince yardım ve destek vermesini" öngördüğünü anlattı.

Toplantıda alınan kararın ardından toplu savunmayla ilgili ilave bir prosedüre gerek olmadığını vurgulayan Mogherini, "Bu yardım ve destek kararı. Ortak çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian da, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın talimatıyla AB anlaşmasının toplu savunmayla ilgili kısmını işlettiğini belirterek, "Toplantıda, tüm üye ülkeler (Paris'teki saldırılardan) sadece Fransa'nın değil tüm Avrupa'nın etkilendiğini söylediler. Bu madde tarihte ilk kez hem de oy birliğiyle işleme konuyor. Bu çok önemli" dedi.

Paris'i 13 Kasım'da kana bulayan ve IŞİD tarafından üstlenilen saldırılarda en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 352 kişi yaralanmıştı.

Eyfel Kulesi güvenlik gerekçesiyle yeniden kapatıldı

Paris'teki saldırıların ardından kapatılması sonrası dün tekrar ziyarete açılan Eyfel Kulesi, güvenlik gerekçesiyle bugün yeniden kapatıldı.

Paris Belediyesi'nden Fransız basınına yapılan açıklamada Eyfel Kulesi'nin güvenlik gerekçesiyle yeniden ziyarete kapatıldığı bildirildi. Eyfel Kulesi çalışanlarının üye olduğu sendika yetkilileri anıt ve çevresinde yeterli güvenlik koşullarının sağlanmadığını açıklamıştı.

Saldırılar sonrası kulenin ışıkları karartılmış, dün ziyarete açılmasının ardından da Fransa bayrağının beyaz, kırmızı ve mavi renkleriyle ışıklandırılmıştı. Dünyanın en çok turist çeken şehri Paris'te, Eyfel Kulesi'ni günlük ortalama 15 bin bin kişi ziyaret ediyor.

Paris'i 13 Kasım'da kana bulayan ve IŞİD tarafından üstlenilen saldırılarda en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 352 kişi yaralanmıştı.

(AA)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT