1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Bayır Bucak’ta İşgal Edilmemiş Sadece 3 Köy Kaldı
Bayır Bucak’ta İşgal Edilmemiş Sadece 3 Köy Kaldı

Bayır Bucak’ta İşgal Edilmemiş Sadece 3 Köy Kaldı

Rusya’nın bombardıman desteğiyle ilerleyen Esed güçleri, Bayır Bucak’ın neredeyse tamamını ele geçirdi.

27 Ocak 2016 Çarşamba 11:53A+A-

Haber: Yasemin Asan / Yeni Şafak

Suriye Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, Bayır Bucak bölgesinin 73 köy ve mezradan oluştuğunu, Türkmenlerin kontrolünde sadece 3 köy kaldığını belirtti. “Son bir hafta içerisinde 20'ye yakın yerleşim yerini kaybettik. Elde kalan 3 köy Türkiye sınırının sıfır noktasında bulunuyor. Esed, ele geçirdiği tepelere yerleştirdiği tanklar ve bataryalarla Türkmenlerin elinde kalan 3 köye ve 1 mahalleye saatte 50-60 atış yapıyor" dedi. Esed cephesinin elini müzakerelerin sürdüğü Cenevre'de güçlendirmek için Türkmen Dağı'nı Rusya'nın denizden de bombaladığını belirten Cevizci, “Ruslar hava bombardımanıyla bölgeyi yakarak ilerliyor. Elimizde buna karşı durabilecek güç yok. Ancak uçaksavar ve füzelerle karşılık verebiliriz. O da bulunmadığı için bu sonuç kaçınılmaz oldu. Saldırılar orantısız bir şekilde devam ediyor. Adil bir şekilde devam etmiyor" ifadelerini kullandı.

CENEVRE'DE TÜRKMEN YOK!


 

 

Tarık Sülo Cevizci

 



Bölgenin neredeyse tamamının Esed kontrolüne geçtiğini anlatan Cevizci, Türkmen Dağı'nda mücadele imkanının tükendiğini kaydetti. İşgal altındaki yerlerde bulunan sivillerin de evlerini terk ederek Türkiye sınırına geldiğini dile getiren Cevizci, Suriye'nin en büyük ikinci grubu Türkmenlere Cenevre görüşmelerinde yer verilmek istenmediğine işaret ederek şöyle konuştu: “O kadar mücadele vermelerine rağmen, o kadar fedakarlık yapmalarına rağmen Suriye'nin geleceğinin konuşulduğu bir toplantıda Türkmenlerin görmezden gelinmesi ve davet edilmemesi bizim açımızdan çok büyük sıkıntı. Türkmenler Suriye'nin ikinci büyük unsuru."

ULUSLARARASI GÜÇLER İSTEMİYOR

“Uluslararası güçler, Türkmenleri Suriye projesi içerisinde görmek istemiyor. Çünkü herkes şunu iyi biliyor ki, Türkmenler her zaman Türkiye'ye yakın bir grup; bu bölgede Türkmenlerin güçlenmesi ve söz sahibi olması, Türklerin de güçlenmesi anlamına gelecek. Türkiye'nin bu bölgede güçlenmesini istemedikleri için, Türkmenlerin de, Türkiye'nin de tüm kartlarını ortadan kaldırmaya, Türkiye'nin elini zorlaştıracak tüm kartları da devreye sokmaya çalışıyorlar."

 

 

 


İşte son durum

Rusya'nın Suriye'de hava saldırıları düzenlemeye başladığı 30 Eylül'den bu yana Türkmen Dağı'nın büyük bir kısmı Esed rejiminin
kontrolüne geçti. Çatışmalar, bölgenin doğusunda Türkmenlerin elinde kalan son köylerde devam ediyor. Rejim halihazırda, Türkmen birliklerinin batı sahil kesimi ile kuzey hattındaki son nokta olan Acısu Kavşağı'nı, Türkiye'ye 5 kilometre mesafedeki stratejik önemdeki Kızıldağ'ı, güney hattındaki Gimam'ı ve Zuveyk'i, ayrıca bunların kuzeyindeki Burc el-Kasab tepesini konrolü altında bulunduruyor.

HABERE YORUM KAT