1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bayık’ın ‘Yabancı Savaşçıları’ Kim?
Bayık’ın ‘Yabancı Savaşçıları’ Kim?

Bayık’ın ‘Yabancı Savaşçıları’ Kim?

Bayık’ın son mesajı ise İmralı’da hükümlü bulunan PKK örgütünün kurucusu Abdullah Öcalan’a. Özetle “Sen karışma, karışırsan da sözün geçmez” diyor. Öcalan bu tehdide nasıl karşılık verecek?

29 Aralık 2015 Salı 14:43A+A-

Mustafa Kartoğlu / Star

Fransız Le Monde gazetesinin, terör örgütü PKK/KCK’nın Kandil heyetinden Cemil Bayık’la röportajında dikkat çeken dört cümle var: 

1- “Silahlı mücadeleye son vermek için hiçbir neden yok; Türkiye’deki Kürt kentlerine ek savaşçılar gönderebiliriz.”

2- “Yakında Türkiye’nin içinden ve dışından gelen başka örgütlerle birlikte bir devrimci direniş cephesinin kuruluşunu ilan edeceğiz.”

3- “Soğuk Savaş bitti, birbirine karşıt gibi görünen güçlerle çıkarlarımız buluşabilir.”

4- “Öcalan asla silahsızlanma çağrısı yapmayacak; ne olursa olsun, bu karar bize aittir.”

Bu sözlerden önemli sorular doğuyor:

- PKK, elindeki adamları neden PYD/YPG kanadında Suriye’de DAEŞ’le savaş veya Kobani ve Rojava’da halkın ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmıyor?

- Türkiye içindeki ‘PKK yandaşı’ örgütler hangileri?

- Türkiye dışından ‘yabancı teröristler’ hangi ülkelerden gelecek?

Cevaplardan biri, El Cezire Türkçe internet sitesinin geçen haftaki ‘Sur mağdurları anlatıyor’ başlıklı haberinde. PKK’nın şehir örgütü YDG/H’nın işgal ettiği Sur ilçesinden kaçanlarla yapılan röportajlar, teröristlerin şehirlere yerleşmelerini, silah ve bomba yığınağı yapmalarını, evlere el koymalarını anlatıyor.

Murat: “30 yıldır Sur’da yaşıyorum. Mahallemdekileri ev ev, isim isim tanırım. Çözüm süreci başladığında baktım ki her gün yeni insanlar geliyor. Sınır dışına çıkmayan örgüt mensupları olduklarını öğrendim. Çarşıda, pazarda, kahvelerde insanları toplayıp propaganda yapıyorlardı. Düzgün, İstanbul Türkçeleri vardı. Duvarlarda ‘MLKP’ yazıları görmeye başladım.”

Başka örgütler de var anlaşılan.

***

Bayık, ‘soğuk savaştaki karşıt güçlerle çıkar ortaklığı’ ifadesiyle ‘dış yardım potansiyeli’ olduğunu da ima ediyor. ‘Yabancı teröristler’ nereden gönderilecek, bilmiyoruz. Ama açık kaynaklardan ‘potansiyelleri’ sıralayabiliriz:

1- Türkiye’deki terörist örgütler: En önemlilerinin Berlin’le, Brüksel’le bağlantıları devletler arasında tartışma konusu olacak kadar açık bir ‘sır’!

2- Avrupa: Birçok ülkede önemli sayıda PKK varlığı bulunuyor. İngiltere, Fransa, Almanya ve Yunanistan’ın bazı operasyonları ‘terörle mücadelede işbirliği’ sinyali verse de, örgüt ‘yabancı savaşçı’ toplayabilecek aktiviteye sahip.

3- Rusya: Burada da PKK varlığı önemli. Uçak krizi ile ‘Putin desteği’ de kazanarak, yabancı savaşçı ithali için önemli bir potansiyel olabilir.

4- İran: PKK’nın Tahran’la anlaşarak İran kolu PJAK’ı kapatması, belki de bu günler için hazırlıktı. Suriye’de Esad rejimine destek veren İran-PKK işbirliği, sadece PJAK militanlarını değil, İran milislerini de Türkiye’ye taşıyabilir.

5- Suriye’deki yabancı savaşçılar: Suriye’de DAEŞ’le savaş adı altında Türkiye, Avrupa, İran ve Rusya toplanmış çok sayıda ‘yabancı savaşçı’ var.

6- Esad rejimi: Baba Hafız Esad döneminden beri sadece PKK değil, Türkiye’ye yönelik terör yapan başka örgütlere de ‘eğitim kampı’ sağlandı. Bu kamplar halen Rusya kontrolündeki Lazkiye ve PKK/PYD kontrolündeki Kamışlı ve Kobani’de aktif. Buralarda yetiştirilen teröristler daha önce de Türkiye’de terör saldırılarında kullanılmıştı.

Bu teröristlerin Türkiye’ye ‘ihraç edilmesi’ bu ülkeleri de ‘sorumlu’ yapar...

‘Batı’ ile DAEŞ’e katılan yabancı savaşçılar konusundaki anlaşma, PKK/PYD/YPG’deki yabancı savaşçıların Türkiye’de terör yapması halinde de geçerli olacak mı?

Bayık’ın son mesajı ise İmralı’da hükümlü bulunan terör örgütünün kurucusu Abdullah Öcalan’a. Özetle “Sen karışma, karışırsan da sözün geçmez” diyor. Öcalan bu tehdide nasıl karşılık verecek?

***

Bayık’ın açıklaması Bayık’la sınırlı kalsa ‘teröristtir’ denilebilirdi.

Ancak Türkiye’de HDP ve ‘eş/üst bileşenleri’ olan DTK, HDK ve DBP de aynı çizgide açıklamalar yaptı: Teröristlerin mahallelerde kazdığı hendekler ‘direniş’, yüzü maskeli 2-3 kişinin sokaklarda polis gelene kadar alelacele okuduğu ‘özyönetim ilanları’ ve vatandaşa terör uygulayan ‘yerel asayiş birimi’ (YDGH) meşru!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “öz yönetim ilanlarını yapanın halk olduğunu” söylemesi ve ‘öz yönetim’den kaçan hendek mağduru Kürt vatandaşları “Herkes desteklemek zorunda değil” diye dışlaması da üstüne geldi.

Cemil Bayık dikte ediyor, HDP ve ‘çok görünmek’ için kurdurulan DTK, HDK, DBP gibi siyasi örgütler siyasi meşruiyetlerini bu kararı uygulamak için kullanıyor!

Kime karşı?

İki çocuk annesi ‘Sur mağduru’ndan dinleyin: “Yemek istediler; verdim, çay istediler verdim. Silah sakla dediler sakladım. Evden ayrıldığımızda roketle yıkmışlar talan etmişler.”

HABERE YORUM KAT

1 Yorum