1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Batılı İstihbarat Örgütleriyle Esed Rejimi Temas İçinde
Batılı İstihbarat Örgütleriyle Esed Rejimi Temas İçinde

Batılı İstihbarat Örgütleriyle Esed Rejimi Temas İçinde

Suriye’de savaşan Avrupa vatandaşları hakkında bilgi almak için Batılı istihbarat örgütlerinin Esed rejimiyle Şam’da görüşmeler gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

15 Ocak 2014 Çarşamba 19:01A+A-

HAKSÖZ-HABER

Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad, Suriye rejimine karşı olduğu bilinen bazı Batılı ülkelerin istihbarat yetkililerinin kendileriyle güvenlik işbirliği konusunda müzakereler yürüttüklerini açıkladı.

BBC’ye verdiği demeçte Mikdad, bu ülkelerin hangileri olduğunu açıklamayacağını ama pek çok yetkiliyle Şam’da görüştüklerini söyledi.

Faysal Mikdad, sözleriyle Wall Street Journal’da kısa bir süre önce çıkan haberi doğrulamış oldu. Söz konusu haberde, Suriye’de krizin ardından diplomatlarını geri çeken Batılı ülkelerin bu ülkeye savaşmak üzere gelen vatandaşları hakkında bilgi almak ve istihbarat paylaşımı için Esed rejimiyle ilk teması gerçekleştirdiklerini iddia etmişti.

WSJ haberinde İngiliz M16’dan emekli bir görevlinin geçtiğimiz yaz Şam’a yaptığı ziyaretin ardından Fransız, Alman ve İspanyol istihbarat görevlilerin de Lübnan üzerinden Kasım ayında Şam’a gizlice ziyarette bulundukları bilgisine yer verilmişti. 

Mikdad, BBC’ye verdiği demeçte bu tür irtibatların Esed rejimine karşı çıkan bazı ülkelerin siyasi ve güvenlik yetkilileri ile kendi aralarında bir yakınlaşmaya işaret ettiğini bildirdi.

Sözleriyle Esed rejiminin devrilmesini desteklediklerini ifade etmelerine rağmen Batılı güçlerin zaten somut anlamda muhalefete mesafeli duruşları biliniyordu. Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı, bu duruma işaret ederek “Açık konuşmak gerekirse hava çok değişti. Bu ülkelerin bizimle güvenlik konusunda işbirliği talep ettiklerini göz önünde bulundurduğumuzda politikacılarla güvenlik yetkililerinin farklı dillerde konuştukları kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.” dedi.

Haaretz’den Çeviren: Hasan Soylu / Haksöz-Haber

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum