1. HABERLER

  2. HABER

  3. Batı, Esed'e "Dokunulmazlık" Öneriyor
Batı, Esede Dokunulmazlık Öneriyor

Batı, Esed'e "Dokunulmazlık" Öneriyor

ABD ve İngiltere'nin yeni planı iktidardan vazgeçmesi karşılığında Esed'e dokunulmazlık teklif etmek.

21 Haziran 2012 Perşembe 13:57A+A-

İngiliz basınında Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin Suriye için yeni bir Suriye planı üzerinde çalıştıklarına dair haberler yer aldı.

Guardian gazetesinin ana sayfasında manşetten verilen habere göre, bu iki ülke, Suriye'deki sorunların çözümü için Beşşar Esed'e, Birleşmiş Milletler öncülüğünde İsviçre'de düzenlenecek geçiş süreciyle ilgili konferansa katılma teklifi yapmak istiyor.

Gazete, ABD ve İngiltere'nin Esed'e, kendisinin bu konferansa güvenli bir şekilde katılımını sağlamayı teklif edebileceklerini ve hatta bu durumda kendisine "merhametle yaklaşabileceklerini" yazıyor. Esed'e dokunulmazlık sağlanması da planın bir parçası...

Obama'nın Meksika'daki G20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ayrı ayrı yaptıkları ikili görüşmelerde Putin tarafından teşvik edilmelerinin ardından ortaya çıktı" diye aktarıyor.

Gazete, Türkiye'nin de bir parçası olabileceği planın ayrıntılarıyla ilgili şunları yazıyor:

"G20 zirvesinde yapılan bu tartışmalar temelinde, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, şimdi, Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteteri Kofi Annan'ı Suriye'yle ilgili bir 'kontak grubu' oluşturma planını değiştirmesi için ikna etmeye çalışacak. Clinton bunun yerine ona, Yemen modelinde olduğu gibi geçiş için bir konferansa ev sahipliği yapmasını önerecek. 

Şubat ayında Yemen'de Devlet Başkanı Ali Saleh'e, sivillere yönelik katliamlarına rağmen dokunulmazlık verilmişti. Saleh'in devlet başkanlığını devrettiği yardımcısı şimdi yeni bir anayasa hazırlıyor. İsviçre'de düzenlenmesi planlanan konferansa Suriye hükümetinin temsilcileri, muhalefetin önde gelen isimleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş üyesi ve bölgede kilit önemdeki Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin katılması isteniyor.

Rusya, İran'ın da katılabilmesi için baskı yapıyor."

İngiliz basını Rusya'nın İran ısrarına ABD ve İngiltere'nin karşı çıktığını da aktarıyor.

HABERE YORUM KAT