1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başörtüsünü Zorla Açtıran Polis Haksız Bulundu
Başörtüsünü Zorla Açtıran Polis Haksız Bulundu

Başörtüsünü Zorla Açtıran Polis Haksız Bulundu

Hollanda'da gözaltına alınan Müslüman kadının başörtüsünü zorla çıkarttıran polisler ülke ombudsmanı tarafından haksız bulundu.

05 Ekim 2013 Cumartesi 17:39A+A-

Hollanda Ulusal Ombudsmanı Alex Brenninkmeijer, gözaltına alınan başörtülü bir kadının başının zorla açtırılmasını 'haksızlık' olarak değerlendirdi.

Mağdur kadının konu hakkındaki şikayetini yerinde bulan Brenninkmeijer, emniyet yetkililerinin 'kadın görevli olmadığı için erkeklerin yanında açtırmak zorunda kaldık' savunmasını da yetersiz buldu.

Olay geçtiğimiz şubat ayında cereyan etti. Bir park yerinde akrabası gözaltına alınınca, mağdur kadın polislere itiraz etti ve bunun üzerine kendisi de gözaltına alındı. Emniyette başörtüsü erkek polislerin yanında çıkarttırılan kadının ilettiği şikayet dilekçesi sonuçsuz kaldı. Bundan dolayı kadın ombudsmana başvurdu.

'KADIN GÖREVLİ YOKTU' SAVUNMASI KABUL GÖRMEDİ

Emniyet yetkilileri 'istenmeyen bir durum' ile karşı karşıya olunmadığı iddiasında bulundu. Prensip olarak gözaltına alınan başörtülülerin kadın görevli nezaretinde başlarını açtıklarını belirten yetkililer, yine de kadın görevlinin olmadığı durumlarla karşılaşılabileceğini ifade etti. "Bahsi geçen olayda da kadın görevliler o an yoktu. Yoksa kesinlikle kadın görevli tercih edilirdi." dendi.

Brenninkmeijer ise bu savunmadan tatmin olmadı ve daha önce kadın görevlilerin sürekli vazife başında olduğunu hatırlattı. Polisin, gözaltına alınan insanların inançlarını olabildiğince hesaba katması gerektiğini belirten ombudsman, "İnancından dolayı başını örten bir kadını, erkeklerin yanında başörtüsünü çıkarmaya zorlamak kadın için utanç verici bir durum olarak algılanmakta. Böyle durumdaki kadınlar aşağılandıklarını ve adeta korumasız şekilde kaldıklarını hissediyor." dedi.

 

HABERE YORUM KAT