1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başörtüsüne Belçika’dan da Özgürlükçü Karar
Başörtüsüne Belçika’dan da Özgürlükçü Karar

Başörtüsüne Belçika’dan da Özgürlükçü Karar

Belçika'da sandık görevlilerine getirilmek istenen başörtüsü yasağı oy çokluğuyla reddedildi.

20 Mart 2013 Çarşamba 18:36A+A-

Fransa’da başörtüsü ile öğretmenlik yapılabileceğine ilişkin mahkeme kararının ardından bu kez Belçika'da sandık görevlilerine getirilmek istenen başörtüsü yasağı oy çokluğuyla reddedildi.

İçişleri Komisyonu'nda Valon Liberaller'in (MR) verdiği seçim sandıklarında dini sembollere yasak getiren kanun tasarısı, Flaman milliyetçi parti N-VA ve aşırı sağcı VB'nin dışında diğer partilerden destek bulamadı.

Federal Parlamento'nun İçişleri Komisyonunda ele alınan kanun tasarısı ile seçim sandık görevlilerinde başörtüsü, kippa ve haç gibi dini sembollerin yasaklanması talep edildi. Altı partili federal koalisyon hükümetinde teklif sahibi parti haricindeki partilerle muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin karşı çıktığı kanun tasarısı komisyondan geçmeyerek hayat bulamadı.

Belçika'da sandık görevlilerinin yanı sıra oy sayım bürolarında vazife yapacakları kapsayan dini sembolleri yasaklama girişimine gerekçe olarak MR Parti Grup Başkanı Daniël Bacquelaine, "Tarafsız olması gereken konumdaki kişilerin üzerinde herhangi bir dini simgenin gözle görülür olması kabul edilemez." şeklinde konuştu. Yasak teklifi kabul edilmiş olsaydı, başörtüsünü ya da kippasını çıkartmak istemeyen sandık görevlilerine bin 200 Euro'ya kadar para cezası öngörülüyordu.

"BİRDEN KOYU HIRİSTİYANLARLA KARŞILAŞABİLİRİZ"

CD&V, CDH, Groen ve iktidarın en büyük partisi PS, kanun tasarısını anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle reddederken, Flaman Sosyalistlerden SP.A partisi adına Peter Vanvelthoven söz alarak, "Araştırmalarla sabittir ki, hiçbir seçmen sandık görevlisinde gördüğü başörtüsü ya da hac nedeniyle oyunu kullanacağı partiyi değiştirmemiştir. İster Hıristiyan, ister Müslüman, isterse ateist olsun hepsi tek bir partiye oy kullanmıyor. Farklı partilere oy kullanan inançlı kesimin üzerinde sandık görevlilerin hiçbir etkisi bulunmuyor." şeklinde konuştu. Liberallerden Bart Somers ise kendisinin sandık görevlilerin tamamının başörtülü olmasını yadırgamayacağının altını çizerek, "Tek tipçiliğe karşıyım. Çeşitlilik esasına göre bırakın herkes dilediğini giysin ve taksın. Öte yandan tasarının geçmesi halinde sandık başkanlığına kişi bulamayabiliriz. Herkes birden koyu Katolik ya da ateist olabilir. Sırf o gün görev almamak için." sözlerine yer verdi.

Valon Liberallerin aşırı Flaman sağın desteğini de alarak gündeme getirdikleri kanun tasarısı iktidar ve muhalefetteki merkez siyasi partilerden yeşil ışık yakılmayınca İçişleri Komisyonu'nda reddedilerek gündemden düşmüş oldu.

(CİHAN)

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum