1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Başörtülü Öğretmen Adaylarına Staj Zulmü
Başörtülü Öğretmen Adaylarına Staj Zulmü

Başörtülü Öğretmen Adaylarına Staj Zulmü

28 Şubat sürecinde çıkarılan yönerge başörtülü öğretmen adaylarını stajda mağdur etmeye devam ediyor.

18 Ekim 2012 Perşembe 13:03A+A-

HAKSÖZ-HABER

Üniversitelerde başörtüsü yasağı kalktı ama eğitimlerinin bir parçası olarak okullarda staj yapmaları gereken başörtülü öğretmen adayları için 28 Şubat yasağı sürüyor.

Zaman gazetesinde dün manşetten yayınlanan Muzaffer Salcıoğlu imzalı haberde Konya’da karşılaştıkları zorluklar özelinde başörtülü stajyer öğretmenlerin maruz kaldıkları zulme dikkat çekilmiş. Haberde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ekim 1998’de çıkarılan 2493 sayılı yönergede yer alan şu maddenin sorunun kaynağını oluşturduğu vurgulanıyor: “Öğretmen adayları, uygulama yaptıkları okullarda, görevli öğretmenlerin uymakla yükümlü oldukları yasa, yönetmelik, yönerge ve okul yönetiminin koyduğu kurallara uymak zorundadır.

Bu hüküm gerekçe gösterilerek pek çok öğrencinin mağdur edildiğinin belirtildiği haberde maruz kalınan durum şöyle aktarılmış:

“… Yeni eğitim-öğretim yılındaki ilk stajlarına giden bazı başörtülü öğrenciler, okul yöneticilerinin tutumları nedeniyle şaşkına döndü. Konya’da bazı lise ve ortaokullarda staj yapan eğitim fakültesi öğrencileri başörtülü oldukları gerekçesiyle derslere alınmadı. İlk stajına Meram Naciye Mumcuoğlu Anadolu Lisesi’nde giren Necmettin Erbakan Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği 5. Sınıf öğrencisi Ş.B. mağdurlardan biri. Başörtülü olarak staja girmesine izin verilmediğini söylüyor. Okul yönetiminin staja gelen öğrencilerle toplantı yaparak kendilerinin öğretmenler ile aynı kılık kıyafet yönetimine uymak zorunda olduklarını söylediklerini anlatıyor. Bunun üzerine okul müdürüne başörtüsüyle derse girip giremeyeceğini sorduğunu aktaran Ş.B., “Tabii ki derse girerken başınızı açacaksınız.” cevabını aldığını kaydediyor.

Eğitim fakültesi öğrencilerinden S.U. da aynı mağduriyeti Konevi Anadolu Lisesi’ndeki ilk günlerinde yaşadığını söylüyor. Okul yönetiminin kendilerine “Bayan öğretmenler nasıl derse giriyorsa siz de o şekilde girmek zorundasınız. Başörtünüzü okulun dış kapı girişinde açacaksınız. Başörtüsü konusunda bize gelmeyin.” talimatını verdiğini dile getiriyor. Söz konusu lisede şu an başörtüsüyle staja izin veriliyor.

BAŞÖRTÜSÜ SEBEBİYLE OKULU BIRAKTI, BU KEZ STAJ ENGEL OLDU

Benzer bir mağduriyet yaşayan öğrencilerden H.K. (34) ise 2000 yılında başörtüsü sebebiyle üniversiteyi bırakmış. Kanunun değişmesiyle yıllar sonra eğitimine geri döndüğünü anlatan H.K., bu kez de staj dersinde başörtüsü sorunuyla karşılaşmış. Geçtiğimiz hafta ilk stajına bu yüzden giremediğini söyleyen H.K., okul yöneticilerinin tutumu devam ederse hakkında tutanak tutulma ihtimaline rağmen başörtüsü ile staja gireceğini ifade ediyor.

Meram Naciye Mumcuoğlu Anadolu Lisesi Okul Müdürü Süleyman Şahin yasakla ilgili kendisini savunuyor. Öğretmen adaylarının staj derslerine girerken öğretmenler ile aynı kurallara uymak zorunda olduğunu belirterek, “Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda hareket ediyoruz. Bu nedenle öğretmen adayları başörtüsü ile derslere giremez.” diye konuşuyor.

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise üniversite öğrencilerinin YÖK kanununa tabi olduğunu, ancak Ekim 1998’de çıkarılan yönergenin YÖK Kanunu ile çeliştiğini belirtiyor. Öğretmen adaylarının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim-öğretim kurumlarında yapacakları staja ilişkin 2493 sayılı yönergede “Öğretmen adayları, uygulama yaptıkları okullarda görevli öğretmenlerin uymakla yükümlü oldukları yasa, yönetmelik, yönerge ve okul yönetiminin koyduğu kurallara uymak zorundadır.” hükmü olduğunu hatırlatan yetkililer, “Bazı okul yöneticileri, bu maddeye dayanarak öğretmen adaylarının başörtüsü ile staja girmelerine engel oluyor. Öğretmen adaylarının YÖK kanunlarına tabi iken 28 Şubat döneminde çıkarılan Milli Eğitim Bakanlığı’nın söz konusu yönergesi, YÖK Kanunu ile bu noktada çelişiyor.” ifadelerini kullanıyor...”

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum