1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başbuğ’a Lice Cinayeti Sorulacak
Başbuğ’a Lice Cinayeti Sorulacak

Başbuğ’a Lice Cinayeti Sorulacak

19 yıl önceki Tuğgeneral Bahtiyar Aydın cinayetini araştıran savcı, o sırada Lice’de görevli olan Başbuğ’u da sorgulayacak.

14 Mayıs 2012 Pazartesi 05:09A+A-

Haber: Remzi Budancir

Faili meçhul cinayetleri soruşturan Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Lice olayları ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümü ile ilgili soruşturmada ‘İnternet Andıcı’ davasının tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un ifadesine başvuracak. Başbuğ, olaylar sırasında Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı’nın yardımcısı olarak Tümgeneral rütbesi ile görev yapıyordu.

Özel Yetkili Diyarbakır Savcılığı, resmî kayıtlara “PKK ile çatışmada şehit düşen en yüksek rütbeli asker” olarak geçen Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın ölümüne ilişkin soruşturmada tanık ifadelerini almaya devam ediyor. Bahtiyar Aydın, Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde 22 Ekim 1993’te PKK ile çıkan çatışma esnasında, suikast silahı olarak bilinen kanas ile başına isabet eden tek kurşunla vurularak öldürülmüştü. Olayın ardından bazı tanıkların ifadesinde Aydın’ın PKK tarafından değil, JİTEM tarafından vurulduğu yönündeki iddialar soruşturma açılmasına neden olmuştu.

Savcı soruşturmayı genişletti

Soruşturma kapsamında elde edilen bilgi ve belgeleri inceleyen Savcılık, Aydın’ın öldüğü gün büyük çatışma yaşandığı yönünde raporlar tutulduğunu tesbit etti. Ancak çatışma yaşandığı belirtilmesine rağmen, ilçeye sızdığı söylenen PKK’lı gruptan ölü, yaralı veya sağ olarak kimsenin ele geçmemesi dikkat çekici bulundu. Savcılık, çatışmaya ilişkin tutanaklarda imzası bulunan askerî yetkililerin de ifadesine başvurulmasını kararlaştırdı.

İfadesine başvurulacaklardan biri de eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ. Başbuğ, Bahtiyar Aydın öldürüldüğü dönemde Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı’nın yardımcısı olarak Tümgeneral rütbesi ile görev yapıyordu. Basına yansıyan haberlerde Aydın’ın ölümünün ardından Başbuğ’un, Kundakçı ile birlikte helikopterle Lice’ye giderek çatışmaya bizzat katıldığı iddia edilmişti. Bu haber ve iddialar üzerine savcılık, Aydın’ın ölümü ve sonrasında yaşanan gelişmeler ile ilgili Başbuğ’un bilgisine başvuracak. O dönemde basında yer alan haberlerde Bahtiyar Aydın’a Lice’ye gitme emri verenin Başbuğ olduğu iddia edilmişti. 

TARAF

HABERE YORUM KAT