1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başbakan Âkil İnsanlar Heyeti İle Buluştu
Başbakan Âkil İnsanlar Heyeti İle Buluştu

Başbakan Âkil İnsanlar Heyeti İle Buluştu

Yedi bölgede çözüm sürecini anlatacak akil insanlar Başbakan Erdoğan’la Dolmabahçe’de biraraya geldi.

05 Nisan 2013 Cuma 00:06A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm süreci kapsamında oluşturulan Âkil İnsanlar Heyeti ile biraraya geldi.

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleşen “Çözüm Süreci Âkil İnsanlar Heyeti İstişare Toplantısı” dün saat 18:10’da başladı. Âkil İnsanlar Heyeti’ne davet edilen isimler, kimlik kontrolünün ardından Başbakanlık Ofisi’ne kabul edildi. Toplantıya, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ ve Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Toplantı, Başbakan Erdoğan’ın konuşmasıyla başladı. Erdoğan, “Öncelikle çağrımıza olumlu yanıt verdiğiniz için bu sürece yüreğinizi koyduğunuz için Türkiye umutla geleceğe ilerlerken tarihin yapımında görev üstlendiğiniz için her birinize ülkem ve milletim adına tek tek teşekkür ediyorum” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, ülkede teröre, kazanacağı veya kaybedeceği oy penceresinden bakanlar olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bu ülkede gençlerin ölümüne, tiraj kaygısıyla, reyting endişesiyle bakanlar oldu ve bunlar hâlen de var. Bu ülkede ocaklara düşen ateşe, kaybettiği ve kazandıklarıyla, kasasına giren ve çıkan parayla bakanlar oldu ve bunlar da hâlen var. Akan kana bakarken, kendi canlarını, kendi çocuklarını, kendi kardeşlerini gözünün önüne getirmeyip, sadece reytingini, şöhretini, imajını düşünenler oldu ve bunlar da hâlen var.”

İnkârcı, tek tipçi olunmamalı

Erdoğan terörün çözümü noktasında yalnız bırakıldıklarını anlatarak, “Yol boyunca taşlandık, tehdit edildik, saldırıya uğradık” dedi. Eğer bir ülkede tek tipçi, dayatmacı, inkârcı bakış açısı, bir zihniyet, devlet ve siyaset anlayışı varsa, orada karmaşa, çatışma, huzursuzluk eksik olmuyor. Eğer bir ülkede, milletin iradesi gasp ediliyorsa, çeteler, karanlık odaklar cirit atıyorsa, vesayetçi odaklar kendini hâkim olarak görüyorsa, orada ne huzur ne refah ne hak ne özgürlük olur.”

Magazine değil misyona odaklanın

Başbakan Erdoğan, kamuoyuna özellikle de medya, yazarlar ve yorumculara çağrı yapmak istediğini belirterek, işin magazin boyutundan ziyade misyon kısmının önemine işaret etti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Hayırlı bir iş için bir araya geldik. Hayırlı niyetler için biraraya geldik. İşin magazin boyutuna, isim boyutuna kim vardı, kim yoktu boyutuna takılıp hedefin ve niyetin arka plana itilmesine, sulandırılmasına lütfen müsaade etmeyelim, zira geçmişte bunu çok yaşadık. Çok can alıcı çok acil bir meseleyi çözmek için istişare toplantıları yaparken niyet unutuldu, hedef unutuldu, yapılanlar, konuşulanlar ne yazık ki magazin, sulandırma hep ön plana çıktı. Hem buradaki heyetin hem de dışarıdaki dost ve kardeşlerimizin zarfla, çerçeveyle ilgili tartışmaları bir kenara bırakıp mazrufla, özle ilgilenmelerini sürecin önemi ve hassasiyeti açısından çok hayati bulduğumu özellikle ifade etmek istiyorum.”

Faşizm de terör kadar suçlu

Terörü sadece silahlı saldırı olarak görenlerin ciddi şekilde yanıldığını belirten Erdoğan, “Terör, bir ülkeye, millete karanlık bir istikamet çizme yöntemidir. Terör, hükümetleri sıkıştırmak, seçimleri yönlendirmek, toplum mühendislerine imkân sağlamak için bir araca, bir taşerona dönüşmüştür” dedi. Terör ve şiddetin ekonomiye, sosyal, psikolojik yapıya zarar verdiğinin altını çizen Erdoğan, konu ele alınırken bunların göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etti. Erdoğan, “Silaha, teröre, bölücü anlayışlara sarılanlar ne kadar suçluysa, başta Diyarbakır Cezaevi olmak üzere insanlık dışı muameleyle, işkenceyle o örgütün adeta kurulmasına çanak tutanlar da o kadar suçludur. Kan döken örgüt ne kadar suçluysa, o örgüte inanılmaz fırsatlar sunan, hiçbir yerde bulamayacağı istismar bataklıkları sunanlar da o kadar suçludur. Sadece şu son birkaç ay içinde kimi siyasetçi, kimi akademisyen ve kimi yazarların sergilediği faşizm, inanın terör örgütünün 29 yılda yaptığı tahribattan çok daha fazlasını yapmıştır” şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum