1. HABERLER

  2. HABER

  3. Barzani'den PYD'ye Kanton Tepkisi
Barzani'den PYD'ye Kanton Tepkisi

Barzani'den PYD'ye Kanton Tepkisi

IKBY Başkanı Barzani, PYD'nin ilan ettiği kantonlara ilişkin, "Biz Suriye'de tüm siyasi tarafların içinde yer alacağı oluşumu muhatap alırız."

21 Şubat 2014 Cuma 09:05A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD), Suriye'nin kuzeyinde ilan ettiği kantonlara ilişkin, "Biz Suriye'de tüm siyasi tarafların içinde yer alacağı oluşumu muhatap alırız. Bizim Rojava'da kabul edip onaylayabileceğimiz şey halkın ortak sesidir" dedi. 

Barzani, Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ne (ENKS) üye Suriye'deki 12 Kürt partisinin temsilcileriyle bir araya geldi. 

IKBY Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, görüşmede Kürt parti temsilcileri, Barzani'ye Suriye'nin kuzeyindeki son durumla ilgili bilgi verdi. Parti yetkilileri, birlikten yana olduklarını belirterek, "Bizler Suriye'de Kürtlerin birliğinden yanayız her ne kadar Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) aykırı hareket etse de, anlaşmalara uymazsa da, bizler birliği savunmaya devam edeceğiz" görüşünü dile getirdiler. 

Barzani de Suriye'de birlikten yana olduklarını vurgulayarak, "Bizler Suriye'de bütün tarafların bir araya gelerek oluşturacakları birlikteliği önemsiyoruz. Rojava'da tek bir kesimin aldığı kararı değil, partilerin birlikte alacağı ve her kesimin kabul edeceği kararları destekleriz" ifadelerini kullandı. 

PYD kadrolarınca ilan edilen kantonları tanımayacaklarını kaydeden Barzani, "Biz Suriye'de tüm siyasi tarafların içinde yer alacağı oluşumu muhatap alırız. Bizim Rojava'da kabul edip onaylayabileceğimiz şey halkın ortak sesidir" değerlendirmesinde bulundu. 

- Kapının kontrolünü Cizre Kantonu ele geçirdi

 Açıklamada, Irak-Suriye sınırındaki Semelka Kapısı'nın kontrolünün Cizre kantonuna geçmesi eleştirilerek, şunlar kaydedildi:

"Erbil'de imzalanan anlaşmaya göre Semalka Sınır Kapısı'nın kontrolünü bütün partiler birlikte sağlayacaktı. Ancak sınır kapısının denetimi Cizre kantonunun inisiyatifine bırakılmış ve partiler tarafından görevlendirilen yetkililer ise yerlerinden uzaklaştırılmıştır."

Görüşmeye katılan Azadi Partisi Genel Başkanı Mustafa Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ne üye 12 parti olarak toplantıya katıldık. Barzani ile Suriye'deki son gelişmeleri konuştuk ve kendisine olup bitenler hakkında bilgi verdik. Kürtlerin birlikte hareket etmesinden yana olduğunu dile getiren Barzani, PYD'nin tek başına ilan ettiği hiçbir yönetimi kabul etmeyeceklerinin altını çizdi" şeklinde konuştu. 

Suriye'deki Kürtlerin durumu konusunda Barzani'nin tutumunda kararlı olduğunu ve önceki tavrında değişiklik olmadığını aktaran Mustafa, şöyle devam etti:

"Barzani, bizimle konuşmasında 'Suriye'deki karar merciileri sizlersiniz, orada yaşayan, orayı bilen ve sıkıntısını çeken sizlersiniz. Dolayısıyla ben sizin de içinde olduğunuz kararları kabul ederim.' Gördüğüm kadarıyla Barzani, PYD'nin tek başına ilan ettiği kantonlardan rahatsız."

Barzani-Kürt partileri toplantısında alınan kararların yarın bir kamoyuna açıklanacağı belirtildi. 

AA

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT