1. HABERLER

  2. HABER

  3. Barzani’den PKK’ya: Silahların Devri Geçti
Barzani’den PKK’ya: Silahların Devri Geçti

Barzani’den PKK’ya: Silahların Devri Geçti

Arınç’la birlikte TRT’nin ilk Soranice yayınına katılan Mesut Barzani’den PKK’ya: “Silahın, savaşın devri geçti!”

21 Haziran 2012 Perşembe 12:09A+A-

TRT Şeş’in Kuzey Irak’taki Kürt bölgesine hitap etmek amacıyla dün Kürtçenin Sorani lehçesinde yayına başlaması nedeniyle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu kanaldaki canlı yayına konuk oldu. Programa Irak Kürdistanı Başkanı Mesud Barzani de Erbil kentinden bağlandı.

PKK’nın Dağlıca saldırısını “kardeşlik için atılan adımlara yönelik bir eylem” olarak nitelendiren Arınç, “Terörün bu anlamda hiçbir anlamı yoktur, insanı hedef alan böyle bir eyleme karşı ortak mücadele etmemiz gerekiyor’’ dedi. Arınç, PKK’yla mücadele konusunda Mesud Barzani’den daha büyük ve açık destek beklediklerini ifade etti.

Barzani: Silahın kullanma devri geçti

TRT Şeş’teki canlı yayında saldırıyı kınayan Mesud Barzani ise “Gerçekten çok üzüldük” diye konuştu. Barzani, “Artık savaşın, silahın kullanma devri geçti. Ben en kısa zamanda bu savaşın durdurulmasını istiyorum. Neticede sadece kan dökülecektir. Birbirimize saygılı olmamız lazım. Sorunu barışça ve kardeşçe çözmemiz lazım” dedi. Barzani, Kürt sorununun çözümü konusunda attığı adımlar nedeniyle Başbakan Erdoğan’a teşekkür etti. Arınç da, Barzani’ye Diyarbakır’da Selahattin Eyyubi üniversitesi kuracakları müjdesini verdi.

Örgüt silah bırakırsa gündeme gelebilir

Programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, “Barzani’yle ilişkiler güvenlik anlamında iyi noktadır. Daha da iyi olabilir. Yapabileceklerinin bu kadarını yapabileceklerini söylüyorlar. Biz daha fazlasını istiyoruz. İlişkiler kırılma noktasında değil, güçlenme noktasındadır” dedi. Abdullah Öcalan için ev hapsi konusundaki sözlerinin çarpıtıldığını belirten Arınç, şöyle konuştu: “Ev hapsi örgütün talebidir, tek başına düşünülmez. Bir hükümet terör örgütünü muhatap almaz. Örgüt şartsız silah bırakacak, eylem yapmayacak. Sonra gündeme gelebilir. Bugün ev hapsine çıkması hukuken mümkün değil. Örgüt silah bırakmadıkça hiçbir şey görüşülmez ve konuşulmaz. Her halükarda silahlarını bırakacaklar. Başka hiçbir çaresi yok.”

Almanya: En çok mücadele veren ülkeyiz

Bu arada Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde bir konferansta konuşan Almanya Savunma Bakanı Thomas Maiziere, “Avrupa’da, Türkiye’den sonra PKK’ya karşı en çok mücadele veren ülke Almanya’dır” dedi. Maiziere, Almanya’nın PKK ile mücadelede Türkiye’ye yeterli destek vermediği eleştirilerini doğru bulmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT