1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Barzani’den Maliki’ye “Ayrılık” Tehdidi
Barzani’den Maliki’ye “Ayrılık” Tehdidi

Barzani’den Maliki’ye “Ayrılık” Tehdidi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Irak Başbakanı Maliki'nin üçüncü dönem de aynı görevi üstlenmesi durumunda Irak'tan ayrılmak için referanduma gitme tehdidinde bulundu.

28 Mayıs 2014 Çarşamba 00:48A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin üçüncü dönem de aynı  görevi üstlenmesi durumunda Irak'tan ayrılmak için referanduma gitme tehdidinde bulundu.

Barzani'nin liderliğini yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, IKYB Başkanı, "Maliki üçüncü kez de başbakan olursa, Kürdistan'da halk referandumuna gidilecek ve Bağdat'la ilişkilerimize yeni formül bulacağız" dedi.

Kürtlerin, Maliki'nin başkanlık ettiği bir hükümetin ortağı olmayı kabul etmeyeceğini belirten Barzani, çeşitli taraflarla Irak hükümetine başkanlık edecek gerçek ortak bulmak için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Irak Parlamentosu seçimlerinde "Muttehidun Bloku" 23, "Şii Koalisyonu" 29, "Vataniyye Bloku" 21 sandalye kazanırken, Maliki'nin lideri olduğu "Kanun Devleti Koalisyonu" 93 sandalye elde etmişti.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu'nun açıkladığı kesin sonuçlara göre, hiçbir parti hükümeti tek başına kuracak çoğunluğu sağlayamamıştı.

Hükümeti kurmak için parlamentoda 165 sandalyeye sahip olmak gerekiyor.  Maliki'nin, koalisyon hükümeti kuracağı ifade ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT