1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Barzani: Şii Milisler Kontrol Altına Alınmalı
Barzani: Şii Milisler Kontrol Altına Alınmalı

Barzani: Şii Milisler Kontrol Altına Alınmalı

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak'ta IŞİD'e karşı savaşan Şii milisler konusunun gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

25 Mart 2015 Çarşamba 12:00A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Neçirvan Barzani, Irak'taki iç çatışmalarla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Barzani açıklamalarında, Irak'taki Şii milisler ve İran'dan Irak'a gelen silahlı gruplar konusuna değindi. Barzani bu grupların Irak merkezi hükümeti tarafından düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Al Monitor'da yayınlanan röportajda Barzani, Şii milisler konusunda, "IŞİD ilk saldırdığında hepimiz büyük bir şok yaşadık. O günlerde Kürdistan dahil olmak üzere Irak'ı savunmak için askeri yardım gönderen ilk ülke İran oldu. O zamanlar ortak bir düşman vardı o da IŞİD'di. Diğer bir gerçek de Irak ordusu IŞİD'e karşı yeterli savunmayı yapmadığı için Ayetullah Ali Sistani yayınladığı fetva ile Şii milis gruplarının kurulmasını sağladı. Haşdi Şabi ismiyle bilinen bu gruplar IŞİD'in geriletilmesi konusunda yardımcı oldular. Bunu inkar etmek haksızlık olur. Ancak daha sonra bu gruplar bazı üzücü durumlara sebep oldu. Bunu Bağdat'ta ve Diyala'da gördük. Ancak ülkeniz saldırı altındayken yabancı bir ülke size yardım için asker gönderiyorsa ona çok fazla soru da soramıyorsunuz. Ancak Bağdat'ın Şii milisler konusunu artık düzene sokması gerekiyor." dedi. 

MUSUL OPERASYONUNA SÜNNİLER KATILMALI

Barzani, Musul'a yapılacak bir operasyonda Sünnilerin mutlaka yer alması gerektiğini belirterek aksi durumda ikinci bir savaş çıkacağı uyarısında bulundu. 

Barzani, "Önümüzdeki sınav Musul. Şii milisler ve İran’ın artan gücü karşısında Türkiye’den beklentiniz nedir?" şeklindeki bir soru üzerine, "Türkiye Musul operasyonuna mutlaka dâhil olmalıdır." cevabını verdi. 

"Muharip güçlerle mi?" şeklindeki bir başka soru üzerine Barzani, "Şart değil." cevabını vererek, "Ancak böyle bir ihtiyaç doğarsa Irak hükümetiyle koordineli olarak Türkiye muharip kara güçleriyle Musul’u özgürleştirme operasyonunda tereddüt etmeden yer almalıdır." dedi. 

Barzani, "Alacak mı?" diye sorulması üzerine ise, "Bilmiyorum ama bence yer almalıdır. Başbakanınıza spesifik olarak kara gücü yollaması gerektiğini söylemedim ama Türkiye’nin bu operasyonda yer alması gerektiğini söyledim. Musul, Sünni güçler ve Irak ordusunun birlikte yer aldığı bir operasyonla özgürleştirilmelidir. Bizler tek başımıza girsek Kürt- Arap savaşına döner. Şii milisler girerlerse Sünni- Şii çatışmasına döner. Durum çok hassas." şeklinde konuştu. 

(Kaynak: Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT