1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bartholomeos: “İkinci Sınıf Olmak İstemiyoruz!”
Bartholomeos: “İkinci Sınıf Olmak İstemiyoruz!”

Bartholomeos: “İkinci Sınıf Olmak İstemiyoruz!”

TBMM Anayasa Komisyonuna önerilerini sunan Ekümenik Patrik Bartholomeos, “İkinci sınıf vatandaş olmak istemiyoruz” dedi.

21 Şubat 2012 Salı 07:42A+A-

Bugüne kadar azınlıklara çeşitli haksızlıklar yapıldığını, şimdi bunların düzeltilmeye başlandığını belirten Ekümenik Patrik Bartholomeos, “İkinci sınıf vatandaş olmak istemiyoruz. Ayrımcılık istemiyoruz, eşitlik istiyoruz” dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu bünyesinde kurulan Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu, dün, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, Vakıf Vekili Avukat Rudi Sümer, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ile biraraya geldi.

Komisyon ile görüşmesinin ardından basının sorularını yanıtlayan Bartholomeos, Cumhuriyet tarihinde azınlıklara ilk kez böyle resmî bir davet geldiğini belirtti. Yeni anayasa ile ilgili görüşlerini ve sorunlarını komisyona aktardıklarını dile getiren Bartholomeos, yeni anayasa konusunda neler istedikleri yönündeki bir soruya şöyle cevap verdi: “Eşitlik istedik. Ruhban Okulu’nun tekrar açılmasını istedik. Din ve vicdan hürriyeti, ibadet özgürlüğü istedik. İbadet ve eğitim alanına devletin yardımlarını istedik. Çünkü şu ana kadar herhangi bir kiliseye ve azınlık okuluna maddi yardımda bulunulmadı devlet tarafından. Halbuki eşitlikten bahsediyorsak, nitekim anayasamızda bahsediyor, bu eşitliğin her alanda uygulanması gereklidir.”

Bürokraside görev alabilmek

Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün ise Lozan Anlaşması’nda sadece Rum, Ermeni ve Musevilere azınlık statüsü verildiğini hatırlattıktan sonra Komisyon’dan, kendilerinin de bu haktan yararlanmayı talep ettiklerini ifade etti. Süryanilerin mülkiyetle ilgili sorunlarını ve kültürel hak taleplerini de dile getirdiklerinden söz eden Ergün, Süryanilerin devlet makamlarında, bürokraside görev alabilmesinin önünün açılması gerektiğini ifade ettiklerinden de bahsetti.

Süryani soykırımı kabul edilecek

Öte yandan, Süryani Soykırım Araştırmalar Merkezi Seyfo Center’ın başkanı Sabri Atman’ın, Süryani soykırımının Ermenistan tarafından tanınması talebini içeren mektubu, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan başta olmak üzere parti başkanlarına gönderildi. Atman, Ermenistan’ın, nisan ayında bu konu hakkında adım atmasını beklediklerini söyledi.

Hüseyin Özkaya / Taraf

HABERE YORUM KAT