1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Barselona Belediye Başkanı: "Empati yoksunluğu beni bu ülkenin vatandaşı olmaktan utandırıyor!"
Barselona Belediye Başkanı: "Empati yoksunluğu beni bu ülkenin vatandaşı olmaktan utandırıyor!"

Barselona Belediye Başkanı: "Empati yoksunluğu beni bu ülkenin vatandaşı olmaktan utandırıyor!"

İspanya'nın kuzey Afrika'daki yerleşim bölgesi Melilla'ya girmek için bir çiti aşmaya çalışırken öldürülen 37’den fazla göçmenin ölümüyle ilgili soruşturma açılması talep ediliyor.

01 Temmuz 2022 Cuma 10:05A+A-

HAKSÖZ HABER

Yaklaşık 2 bin kişi Cuma günü Fas'ın Nador bölgesi ile İspanyol yerleşim bölgesi arasındaki yoğun şekilde tahkim edilmiş sınıra giderek İspanya Fas sınırında öldürülen 37 kişi için hükümeti protesto gösterisinde bulundu.

Faslı yetkililer, sınırı aşma girişimi sırasında 23 kişinin öldüğünü ve 140 polisin yaralandığını söylerken, bazı STK'lar ölü sayısının 37 olduğunu ifade etti.

Fas'tan İspanya'ya uluslararası bir sınırı geçmeye çalışırken öldürülen Afrikalı göçmenlere yönelik artan şiddet ve aşağılayıcı muameleye karşı Avrupa Birliği’nin sessiz kaldığı görülürken, İspanya hükümeti düzensiz göçe karşı olduklarını belirterek yaşananların sorumluluğunu almaktan kaçındı.

Fas hükümetinin de öldürülen göçmenler için mezar kazdığı ve kimlik teşhisi yapmadan defin işlemlerine başladığını ifade eden sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri, Fas ve İspanya arasındaki sınırda yaşanan bu olayın mutlaka derinlemesine soruşturulması gerektiğini ifade etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Jude Sunderland The Guardian’a verdiği demeçte: “Faslı yetkililerin ölen adamları aceleyle gömmeye hazırlandığı bildiriliyor. Cesetleri teşhis etmek ve onları otopsilere ve ölüm nedenlerinin doğrulanmasına izin verecek şekilde onurlu ve uygun bir şekilde korumak için hiçbir çabadan kaçınmamalıdırlar. Bu, olanlarla ilgili tam bir soruşturma sağlamak için çok önemlidir. Cenazelerin defnedilmek üzere ailelerine kendi istekleri doğrultusunda naklini organize etmek de Fas'ın görevidir.” dedi.

Sunderland verdiği mülakatta ayrıca: “Bunlar korkunç ölümlerdi, Melilla'dan gelen sahneler düpedüz distopik ve korkunçtu. İspanya ve AB'nin göçmenlere ve mültecilere yaklaşımı, özellikle de Siyah veya kahverengi iseler… Onlar hakkında mantıksız olan her şeyi açıkça ortaya koydu.” ifadelerini kullandı.

İspanya Cumhurbaşkanı Pedro Sánchez de Fas polisinin saldırı girişimine karşı bir tepki vermeyip kınama yayınlamadığı için işlenen bu suçun bir ortağı olmakla suçlandı.

Cumhurbaşkanı Sánchez yaptığı açıklamada: "Sivil koruma ve polise desteğimi ifade etmekten asla vazgeçmeyeceğim. Fas jandarmasına da çalışmalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Fas da bu şiddetle savaşıyor ve acı çekiyor.” diyerek suçu ve suçluyu övdüğü için tepki çekti.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau Cumhurbaşkanı Sánchez’in açıklaması için:  “Başkanın sözleri beni bu ülkenin vatandaşı olmaktan utandırıyor. Kurbanlara gösterilen soğukluk, şefkat eksikliği ve empati yoksunluğu beni şaşırttı” dedi.

İspanya'nın ana muhalefet partisi ve Sánchez'in sol koalisyon ortağı Podemos, hükümete ölümleri soruşturması çağrısında bulunurken, Cizvitler "insani yardım eksikliğini ve ciddi insan hakları ihlallerini" kınayan mesajlar yayınladı.

HABERE YORUM KAT