1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Bangladeş’te Kanlı Gösteri: 25 Ölü
Bangladeş’te Kanlı Gösteri: 25 Ölü

Bangladeş’te Kanlı Gösteri: 25 Ölü

Bangladeş'te geçen yıl 5 Ocak'ta düzenlenen seçimin yıl dönümü dolayısıyla çıkan gösterilerde en az 25 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

18 Ocak 2015 Pazar 13:33A+A-

Geçen yılki seçimleri boykot eden muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi tarafından organize edilen gösteriler ikinci haftasını doldurdu. Siyasi krize neden olan protestolarda ülke genelinde ulaşımın engellenmesi amaçlanıyor. Yetkililer, iktidar ve muhalefet arasında gerilimin tırmanmasına yol açan gösterilerde en az 25 kişinin öldüğünü kaydetti.

Muhalefet geçen yıl tartışmalara neden olan seçimin yenilenmesini talep ediyor. ABD, BM ve Avrupa Birliği de ülkedeki siyasi krizden kaygı duyduklarını açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, iktidar ve muhalefet arasındaki farklılıkların barışçıl yöntemle çözülmemesinden kaynaklanan sorunların neden olduğu siyasi şiddetin kaygı verici olduğunu belirtti.

Ölüm ve yaralanmalara neden olan şiddetin giderek büyüdüğüne dikkati çeken Shamdasani, Milliyetçi Parti lideri Halide Ziya'nın gözaltına alındığı iddialarıyla ilgili ise hükümetin Ziya'nın gözaltına alınmasıyla ilgili kararın 'keyfi' olmadığını açıklaması gerektiğini vurguladı.

Bangladeş'teki siyasi istikrarsızlığın sona ermesi için Avrupa Birliği'nden Pierre Mayaudon başkanlığındaki bir heyet Milliyetçi Parti yetkilileriyle bir araya geldi.

Bangladeş Seçim İzleme Konseyi Başkanı Nazmul Ahsan Kalimullah da siyasi krizin dışarıdan müdahaleye açık olduğunu belirterek Bangladeş'teki tüm siyasi partilerin uluslararası kurallara riayet etmesi gerektiğini kaydetti.

Muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin lideri Halide Ziya'nın gözaltına alındığı iddiası üzerine ülke çapında düzenlenen protesto eylemleri çerçevesinde ulaşımı engellemeye çalışan bir grup göstericinin, dört gün önce Kurigram'dan başkent Dakka'ya giden bir otobüsü ateşe vermesi sonucu dört kişi ölmüştü.

 

HABERE YORUM KAT