1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Bangladeş Hukuksuz Yargılamaları Sürdürüyor!
Bangladeş Hukuksuz Yargılamaları Sürdürüyor!

Bangladeş Hukuksuz Yargılamaları Sürdürüyor!

Hiçbir hukuki temeli bulunmadığı gibi, hukuk ilkelerine uygun bir yargılama prosedürü de izlemeyen Bangladeş mahkemelerinin göstermelik yargılamaları sürüyor.

02 Mayıs 2013 Perşembe 13:39A+A-

HAKSÖZHABER

Bangladeş doğumlu İngiliz vatandaşı Çaduri Muiniddin 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla yargılanacak.  

Hiçbir hukuki temeli bulunmadığı gibi, hukuk ilkelerine uygun bir yargılama prosedürü de izlemeyen Bangladeş mahkemelerinin göstermelik yargılamaları sürüyor. Bangladeş Savaş Suçları Mahkemesi 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında aydınların öldürülmesinden dolayı sorumlu tuttuğu Çaduri Muiniddin’in yargılanmasına hükmetti ve hakkında tutuklama kararı çıkartı.

Savcı Seyid Haydar Ali AFP’ye yaptığı açıklamada “Muiniddin’in insanlığa karşı işlediği suçlardan ötürü yargılanacağı”nı söyledi.

Bugüne kadar süren duruşmalarda mahkeme 12 kişiyi savaş suçundan yargılamış, 2 kişiye de idam cezası vermişti. İdam cezasına çarptırılanlar arasında Cemaati İslami’nin başkan yardımcısı da bulunuyor.

İngiltere’de faaliyet gösteren İslami örgütlerde etkili görevlerde bulunmuş birisi olan Muiniddin, Musllim Council of Britain (İngiltere İslam Konseyi) adlı çatı kuruluşunun da kurucularından biri.

Bangladeş savcısı bağımsızlık savaşı sırasında onun da Pakistan güçlerine yardım ettiğini ve ölümlerden sorumlu olduğunu iddia ediyor.

Bangladeş’te idam cezasının yürürlükte olmasından ötürü Muiniddin’in Dakka’ya iade edilme ihtimali bulunmuyor.

Bangladeş’in şimdiki hükümeti 1971’deki bağımsızlık savaşında Pakistan güçleriyle işbirliği yapan yerel unsurların 3 milyona varan kişinin ölümünden sorumlu olduklarını ileri sürmekte.

Başbakan Şeyh Hasina hükümetinin Mart 2010’da oluşturduğu mahkeme ülkede derin tartışmalara ve çatışmalara yol açmış bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT