1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Bangladeş, Cemaati İslami Mensuplarını Tutukluyor!
Bangladeş, Cemaati İslami Mensuplarını Tutukluyor!

Bangladeş, Cemaati İslami Mensuplarını Tutukluyor!

Bangladeş'te son günlerde yaşanan protestolarda Cemaati İslami'ye mensup 4 bin kişi tutuklandı... Bangladeşli avukatlar, yaşanılanları Mazlumder'de anlattılar.

20 Temmuz 2010 Salı 16:10A+A-

MAZLUMDER'i ziyarete gelen Bangladeşli Avukatlar ülkedeki gelişmelerin kaygı verici olduğunu, tutuklanan Cemaat mensuplarının hayatlarından endişe ettiklerini dile getirdiler.

Aynı zamanda bir siyasi parti olarak faaliyet gösteren Cemaati İslami Bangladeş'in önde gelen siyasi hareketlerinden biri. Parlamento'da yer alan ve çok sayıda milletvekili bulunan parti, son yıllarda Bangladeş yönetimi tarafından yoğun baskılara maruz kalıyor. Bu baskıların en önemli sebebi cemaatin, İslami politikaları savunmakta ısrarcı olması.

MAZLUMDER'i ziyaret eden Bangladeşli Avukatlar, ikisi eski bakan ikisi vekil olmak üzere 4 bin cemaat mensubunun haksız tutuklamaya maruz kaldığını, devlet yetkililerinin bu kişilerle ilgili tehdit dolu açıklamalar yaptığını ve tutuklananların hayatlarından endişe ettiklerini belirttiler.

Konuyla ilgili açıklama yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk ÜNSAL, Cemaati İslami'ye yönelik baskıların nedeni Bangladeş yönetiminin Cemaati İslami'nin politikalarından duyduğu rahatsızlıktan ileri geldiğini, ancak Bangladeş Yönetimi'nin tutuklama ve baskıların gerekçesi olarak doğrudan Cemaatin fikirlerini değil 70'li yıllardaki ülkenin Pakistan'dan ayrılmasıyla ilgili tutumunu gerekçe gösterdiğini söyleyerek Bangladeş yönetiminin haksız tutuklamalara ve baskılara son vermesi çağrısında bulundu.

 

 

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk ÜNSAL'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama:

BANGLADEŞ YÖNETİMİ CEMAATİ İSLAMİ'YE YÖNELİK BASKILARA SON VERMELİDİR!

Son yıllarda Bangladeş yönetiminin Cemaati İslami'ye yönelik baskılarını arttırması sonucunda çok sayıda protesto ve tutuklamalar yaşanmaktadır. Cemaatin lider kadrosundan iki eski bakan ve iki eski vekil halen gözaltında tutulmaktadır. MAZLUMDER'i ziyarete gelen bir grup Bangladeşli avukatın verdiği bilgiye göre ülkede son 10 günde 4 bin cemaat mensubu tutuklanmıştır. Tutuklu cemaat üyeleriyle ilgili hükümet yetkilileri tehdit dolu açıklamalar yapmakta ve avukatlar bu kişilerin hayatlarından endişe ettiklerini söylemektedirler.

70'li yıllarda ülkenin Pakistan'dan ayrılmasıyla başlayan süreçte ayrılmayı istemeyen gruplar o yıllarda çeşitli baskılara maruz kalmış ve 100 binden fazla insan bu süreçte yargılanmıştır. Bugün aynı zamanda bir siyasi parti olarak faaliyet gösteren Cemaati İslami'ye yönelik baskıların nedeni Bangladeş yönetiminin Cemaati İslami'nin politikalarından duyduğu rahatsızlıktır. Ancak Bangladeş yönetimi tutuklama ve baskıların gerekçesi olarak doğrudan Cemaatin fikirlerini değil söz konusu yıllardaki tutumunu gerekçe göstermektedir.

Bangladeş yönetiminin fikir özgürlüğünü ihlal eden bu uygulamalarında son yıllarda artış görülmektedir. Söz konusu uygulamaların uluslararası hukuk standartlarına aykırı olduğu açıktır. Son 10 günde 4 binden fazla cemaat mensubunun haksız bir şekilde tutuklanmaları kaygı vericidir. MAZLUMDER, Bangladeş yönetimine ülkede yaşanan haksız tutuklamaların ve baskıların son bulması ve uluslararası toplumun ülkedeki gelişmelerle ilgili gereken inisiyatifi alması çağrısında bulunuyor.

Ahmet Faruk ÜNSAL
MAZLUMDER Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT