1. HABERLER

  2. HABER

  3. Baki’yi Bulun, Bir Mezarı Olsun!
Baki’yi Bulun, Bir Mezarı Olsun!

Baki’yi Bulun, Bir Mezarı Olsun!

Saraykapı kazılarında kafatası bulunmasından sonra kardeşi Baki Akdemir için suç duyurusunda bulunan Fahriye Bulut...

17 Ocak 2012 Salı 09:36A+A-

JİTEM’in, sorgu merkezi olarak kullandığı Saraykapı’daki kazılarda insan kemiklerinin çıkmasıyla aileler İHD’ye başvurmaya başladı. Yakınlarının burada öldürüldüğünü iddia edenlerden biri de Fahriye Bulut. Sokak ortasında öldürülen gazeteci Hafız Akdemir’in kardeşi Fahriye Bulut, “Diğer kardeşim Baki’yi de 12 Eylül döneminde gözaltına alıp işkenceler yaptılar. Sonra ortadan kaybettiler” dedi.

Diyarbakır İHD Şubesi, bugünlerde yine acılı ailelerin ikinci adresi oldu. JİTEM Sorgu merkezi olarak kullanılan Saraykapı’daki kazılarda insan kemiklerinin çıkması üzerine DNA testi için başvuran kayıp yakınlarının sayısı 18’e ulaştı. Fahriye Bulut bunlardan biri. Küçük kardeşi Özgür Gündem gazetesi muhabiri Hafız Akdemir’i, 8 Haziran 1992’de, Diyarbakır’da, faili meçhul bir cinayet sonucu kaybeden Bulut’un ikinci kardeşi ise Nisan 1981’de gözaltına alınıp bırakıldıktan sonra kaybedilmiş.
 

Dua edecek bir mezar taşı olsun

Tam 31 yıldır haber alamadığı kardeşinin izini Saraykapı’daki kazılardan çıkan kemiklerde aramak yüreğini kanatsa da kararlı. “Dua edecek bir mezar taşını bulana kadar vazgeçmeyeceğim” diyen Fahriye Bulut, Taraf’a o korkunç günleri anlattı:

“Kardeşim Baki Akdemir, 1981 yılında nisan ayında gözaltına alındığında daha 20 yaşındaydı. Gencecik delikanlıydı, deli doluydu. Askerler tarafından götürüldüğü Diyarbakır Cezaevi’nde 15 gün boyunca işkenceye maruz kaldı. Ayak tabanlarını jiletle kesip tuz üzerinde yürüttüler kardeşimi. Bunları bize kendisi anlattı serbest bırakıldığında. Tam bu acılar geçti derken, serbest bırakıldıktan iki üç ay sonra bir anda kayboldu ortalıktan. Tam 31 yıl geçti ve kendisinden haber alamadık. O dönem toplu gözaltı olayları yaşanıyordu. Ben kardeşimin bu süreçte yeniden gözaltına alınıp kaybedildiğini düşünüyorum.”

Saraykapı’daki kazıları duyduğunda acılarının bir kez daha tazelendiğini belirten Fahriye Bulut şöyle anlatıyor duygularını: “İHD’ye gelip başvurduk. Benden DNA alıp test yapsınlar yetkililer. O kemiklerden biri belki de kayıp kardeşime ait. Yüreğimin bir yanı o kemikler kardeşime ait olmasın istiyor. Ben hep yaşıyor diye umut ettim, dua ettim. Her kapı çalışta belki odur diye umudum yeşerdi. Ama bir yanım da artık kemiğini olsun bulayım, dua edecek bir mezar taşımız olsun diyor.” Bu arada Saraykapı’da insan kafatasları bulunması üzerine başlatılan ve hafta sonu ara verilen kazı çalışmaları, dün yeniden başladı. BAHAR BUDANCİR / TARAF
 

HABERE YORUM KAT