1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bakanlık "Zehirli Markaları" Açıkladı
Bakanlık "Zehirli Markaları" Açıkladı

Bakanlık "Zehirli Markaları" Açıkladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kanserojen madde içeren 19 bin 920 çift ayakkabının piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Bakanlık ayakkabıların markasını ilk kez açıkladı. Firmaya ise 266 bin 490 TL idari para cezası uyguladı.

05 Aralık 2014 Cuma 17:43A+A-

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin menşeli; "Arow", "Arow Men" ve "Arow Kids" markalı 19 bin 920 çift, 9 model ayakkabının piyasaya sürüldüğünü duyuruldu. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, piyasaya sürüldüğü belirlenen 33 bin çift ayakkabından 19 bin 920'sinin marka ve modellerini açıklamıştı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Erenköy Gümrük Müdürlüğü denetimi altında faaliyet gösteren bir antrepoda muhafaza edilen, tehlikeli kimyasal madde ihtiva etmesi nedeniyle imha edilmesi gereken Denge Enternasyonal Ayakkabıcılık İthalat İhracat Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi'ne ait Çin menşeili, 'Arow', 'Arow Men' ve 'Arow Kids' markalı 19 bin 920 çift, 9 model ayakkabı cinsi eşyanın imha edilmeyerek yasadışı olarak iç piyasaya sürüldüğü belirlenmişti" denildi.

Açıklamaya göre, bakanlık tarafından piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri çerçevesinde yapılan inceleme ve soruşturmalar sırasında ilgili firmaya ait Türkiye çapında 28 ilde, 42 satış noktasından alınan numunelerin değerlendirilmesi sonucunda, satılmamış 2 bin 368 çift ayakkabıya rastlandı ve bu ayakkabılar mühürlenerek satışları durduruldu. Diğer taraftan bu ayakkabıların bin 947 çiftinin başka bir antrepoda olduğu, piyasaya verilmediği belirlendi. Söz konusu ayakkabılardan alınan numuneler test için akredite laboratuvarlarına gönderildi, numunesi alınan 15 model ayakkabıdan 12 tanesinin test sonuçları uygunsuz, 3 tanesinin sonuçları uygun çıktı.

Açıklamada, ilgili firmaya bu tespitler çerçevesinde 266 bin 490 TL idari para cezası uygulandığına dikkat çekildi. Ayrıca ilgili mevzuat gereği firmadan piyasaya sürdüğü söz konusu ürünleri 2 televizyon ve gazetede ilan etmesi, bunları piyasadan çekmesi ve imha etmesi istendiği belirtilen açıklamada, "Bu işlemler firma tarafından yapılmadığı takdirde Bakanlığımız tarafından yerine getirilecektir" denildi.

İHA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum