1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bakan: Baz İstasyonlarına Müdahale Etmeyin!
Bakan: Baz İstasyonlarına Müdahale Etmeyin!

Bakan: Baz İstasyonlarına Müdahale Etmeyin!

Ulaştırma Bakanı valilerden mobil iletişimin sürdürülebilir olması için baz istasyonlarına müdahale edilmemesini istedi.

20 Şubat 2012 Pazartesi 11:00A+A-

Kamu hizmeti niteliğindeki mobil iletişimin sürdürülebilir olması için baz istasyonlarına müdahale edilmemesini, kurulum ve işletilmesi konusunda sorun çıkarılmamasını istedi. Genelgede, yerel yönetimlerin 'enerji kesme veya yıkım' yoluyla istasyonlarda çalışmaları durdurduğu hatırlatıldı. İstasyonların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca (BTK) verilen 'güvenlik sertifikası' ile kurulduğu vurgulanırken, konu hakkında ikincil düzenleme çalışmalarına başlandığı kaydedildi.

Elektronik haberleşmenin, toplumun tamamı tarafından yararlanılan ve vazgeçilmez ihtiyaç haline dönüştüğünü belirten Yıldırım, baz istasyonlarının kurulması ve işletilmesi konusunda valiliklerden her türlü kolaylığı sağlamasını istedi. Genelgede, "Baz istasyonlarının tesisi haberleşme hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi, elektronik haberleşme sektörünün gelişimi ve yatırımların aralıksız devam etmesi açısından büyük önem arz etmektedir." denildi. Baz istasyonlarının mobil telefon haberleşmesinin vazgeçilmez bir unsuru olduğuna dikkat çekilen genelgede, "Baz istasyonlarının yer seçimi dahil olmak üzere kurulumu, işletilmesi ve benzeri konularda yerel yönetimler tarafından çeşitli nedenlerle sık sık müdahalelerde bulunulduğu, gerek kurulum ve gerekse işletme aşamasında faaliyetlerinin enerjileri kesilerek veya sistemleri yıkılarak durdurulduğu, bir kamu hizmeti niteliğinde olan elektronik haberleşme hizmetlerinde önemli aksamalar oluştuğu konusunda bakanlığımıza çeşitli bilgiler yansımaktadır." ifadesine yer verildi.

Baz istasyonlarının BTK tarafından verilen 'güvenlik sertifikası' ile kurulduğuna dikkat çekilen genelgede, elektronik haberleşme altyapısına ait tesis, baz istasyonları ve geçiş hakkına ilişkin ikincil düzenleme çalışmalarına da başlandığı kaydedildi. Haberleşme alanında kamu hizmeti niteliğindeki yatırımların kesintisiz olarak devam etmesi için baz istasyonlarının tesis edilmesinin önemli olduğuna dikkat çekilen genelgede; "Kurulan baz istasyonları, ilgili tesislerinin korunması ve hizmetin sürdürülebilirliği açısından kurulacak olanlara da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan gerekli izin ve onayların alınmış olması kaydı ile enerji hatlarının tesisi ve enerji aboneliklerinin yapılması dahil her türlü kolaylığın sağlanması elektronik haberleşme hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi, elektronik haberleşme sektörünün gelişimi ve yatırımların aralıksız devam etmesi açısından büyük önem arz etmektedir." uyarısında bulunuldu. Bakanlığın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'sine göre mobil telefon hizmetlerinin kapsama alanı ve hizmet kalitesi yükümlülüklerine uyularak kesintisiz bir şekilde sağlanmasının zorunlu olduğuna değinilen genelgede, teknolojik gelişmelere bağlı olarak hizmet kalitesinin sürekli artırılması ve yeni yatırımlar yapılmasının da zaruri olduğuna dikkat çekildi.

Genelgede, elektronik haberleşmenin, toplumun tamamı tarafından yararlanılan vazgeçilmez bir ihtiyaç haline dönüştüğüne işaret edilerek, mobil telefon haberleşmesi dışında, kablosuz internet, kredi kartı cihazları gibi sosyal ve ticarî hayatta kullanılan hizmetlerin de elektronik haberleşme yoluyla sağlandığına dikkat çekildi. Genelgede, "Acil aramalar, deprem, sel, kaza gibi pek çok olayda elektronik haberleşme altyapısı insan yaşamını kurtaran hayati bir önem taşımaktadır. Ayrıca sosyal ve ticaret boyutunun yanında iç güvenlik ve dolayısıyla kamu güvenliği açısından da bu hizmetlerden yararlanılmaktadır." vurgusuna yer verildi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT