1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bahtiyar Aydın Dosyası Yeniden Açılabilir
Bahtiyar Aydın Dosyası Yeniden Açılabilir

Bahtiyar Aydın Dosyası Yeniden Açılabilir

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın terörist saldırıya değil bir iç hesaplaşmaya kurban gittiği şeklinde Antalya İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Ayhan Esen'in bant kaydı üzerine dosyanın yeniden açılması gündeme geldi.

22 Ekim 2013 Salı 05:53A+A-

KAZIM CANLAN / YENİ ŞAFAK

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın cinayetinde zamanaşımı süresinin dolmasına bir gün kala cinayeti aydınlatacak çok önemli bir bant ortaya çıktı. Halan Antalya İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli olduğu öğrenilen Ayhan Esen'in ait olduğu iddia edilen ifadelerin yer aldığı bant kaydından, Aydın'ın terörist saldırıya değil bir iç hesaplaşmaya kurban gittiği bilgisi yer aldı. Bant kaydından cinayeti anlatan Başçavuş Ayhan Esen'in, bir dönem Aydın'ın yakın koruması olarak görev yaptığı öğrenildi. Esen, cinayet olayında Yeşil olarak bilinen Mahmut Yıldırım'a işaret etti. Bant kaydının Malatya merkezli yürütülen Aydın cinayetinin de dahil olduğu ''faili meçhul cinayetler'' dosyasının aydınlığa kavuşturulmasında önemli bir rol oynayacağı dile getirildi. Esen'e ait olduğu ileri sürülen konuşmalarda, bu cinayetle ilgili olan kişilerin zaman içerisinde rütbe alarak yükseldiklerini anlatarak 'Allah belanızı versin.' dediği yer aldı.

İÇ HESAPLAŞMAYA KURBAN GİTTİ

Bantta, Başçavuş Esen, cinayet sırasında Aydın'ın yanında olan diğer bir kişinin de şu an Erzurum'da Jandarma Bölge Komutanlığı yapan Tümgeneral İhsan Batı olduğunu dile getirdi. Hatta bu kişinin, Kazım Çillioğlu ve Aydın cinayetinin arka planına ait bazı sırlara sahip olduğunu da kayıtda ileri sürdü. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde vefat etmesi üzerine ifadesi alınamayan Tunceli Eski Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral İsmail Kuru ve ekibinin Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesi olayında da rol oynadığı da kayıtta iddia edildi.

Cinayette Yeşil parmağı

Esen'e ait olduğu iddia edilen kayıtta, Yeşil ve ekibinin de cinayetin öncesinde olay yerinde hazır bulunduğuna dair şöyle konuşmalar yer aldı: 'Yeşilde ordaydı. Yeşil her yerdeydi. Niye her yerdeydi biliyor musunuz? Yeşil… siz konuşun. Yeşil her yerdeydi. Bahtiyar Aydın'ın öldüğü yerdeydi Yeşil. İlçe Jandarmada. Yeşil İlçe Jandarmanın basıldığı yerdeydi. İşte bunları bilmiyorsunuz.' Öte yandan Albay Kazım Çillioğlu soruşturmasını derinleştiren Malatya Başsavcılığı, 1993'te ölen 4 isim aynı dosyaya dahil etmişti. 1993 yılındaki Turgut Özal , Eşref Bitlis, Adnan Kahveci, Bahtiyar Aydın suikastları da dosyaya dahil edilmişti. 23 Ekim 1993'te işlenen cinayetin, zamanaşımı süresi 22 Ekim 2013'te doluyordu. Bir gün kala ortaya çıkan konuşmalarında oldukça üzüntülü görünen ve pişmanlık ifadelerini içeren sözler sarfettiği belirtilen Esen'in, kendisini garantiye almak için böyle bir bantı dolturmuş olabileceği ileri sürüldü.

Bitlis'in ekibine tasfiye

Eşref Bitlis'in Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Özal, kürt ve terör meselesinin ''sivil'' yöntemlerle çözümü için bir çalışma başlatmıştı. Özal, Bitlis'in de görüşlerini almıştı. 1993'te Bitlis ve ekibi tıpkı Özal gibi şüpheli ölümler, suikastler ve cinayetlerle bir bir tasfiye edildi.

HABERE YORUM KAT