1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. BAE’nin Tunus’ta Darbe Girişiminde Bulunduğu Doğru mu?
BAE’nin Tunus’ta Darbe Girişiminde Bulunduğu Doğru mu?

BAE’nin Tunus’ta Darbe Girişiminde Bulunduğu Doğru mu?

BAE’nin Türkiye ile işbirliği halindeki Tunus’ta bir darbe planladığı ancak darbeyi yapacak cunta üyelerinin MİT’in uyarısı sonrası gözaltına alındığı iddia ediliyor. Planı akim kalan Zayed’in, şimdi de sokak isyanları için devrede olduğu öne sürüldü.

29 Mayıs 2020 Cuma 05:35A+A-

Suudi Arabistan ile birlikte Ortadoğu’da İslami hareket ve Türkiye karşıtı cephenin finansörlüğünü yapan BAE’nin, Libya’da hezimete uğrarken bu kez de Tunus’ta darbe girişiminde bulunduğu iddia ediliyor.

İki gündür gündemde olan bu darbe girişimi iddiasını öne sürenlere göre Tunus darbe girişimini Türkiye’nin haber vermesiyle engelledi. Ankara ve Tunus’taki resmi makamlarca konuyla alakalı henüz resmi bir açıklama yapılmazken Yeni Şafak gazetesinde bugün (29 Mayıs 2020) yer verilen bir haberde darbe girişimi iddiasına ilişkin detaylar paylaşıldı.

Yeni Şafak’ta Tunus darbesi kolay değil: BAE sokak isyanlarını alevlendirmek istiyor başlığıyla yer verilen Hatice Saka imzalı haberin ayrıntıları şöyle:

Libya ve Akdeniz’deki planlarına Tunus’u dahil edemeyen Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed yine darbe kartını açtı. Abu Dabi’nin Tunus’ta büyük bir sokak hareketi çıkararak yönetimi değiştirmeyi planladığı ortaya çıktı. Libya’da Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Güçleri’nin ardı ardına kazandığı başarılar BAE’nin kimyasını bozdu. Fas, Tunus ve Cezayir başta olmak üzere bölge ülkelerini yatırım/fon adı altında parayla safına çekmeye çalışan BAE, başarılı olamayınca kaos planını devreye soktu.

DAHLAN YİNE SAHNEDE

BAE’nin Tunus’ta Türkiye’deki Gezi olaylarının benzeri bir sokak ayaklanması ile Cumhurbaşkanı Said el-Kays ve Nahda Hareketini tasfiye etmeyi planladığı belirlendi. BAE’nin haziran ayında başlaması planlanan ayaklanmayı Muhammed Dahlan aracılığıyla organize ettiği ve fonladığı ileri sürülüyor. SETA Araştırmacı Emrah Kekilli, irtibat kurduğu yerel kaynakların ‘sokak ayaklanması’ iddialarını doğruladığını söyledi. Nahda’nın kumpasın farkında olduğunu belirten Kekilli, “BAE kapsamlı bir isyan organize ederek yönetimi zora düşürmeyi ve ülkeyi istikrarsızlaştırmayı planlıyor. Görüştüğüm yetkililer durumun farkında olduklarını ancak olası bir provokasyonda sokağa çıkanları hain olarak görmeyeceklerini, onları ötekileştirmediklerini, haklı ekonomik taleplere cevap verileceğini dile getiriyorlar” dedi.

‘MİT ÖNLEDİ’ İDDİASI

Arap basınında dün ve önceki gün Tunus’la ilgili bir ‘darbe’ iddiası daha ortaya atıldı. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Tunus ordusundaki cunta yapılanmasına ilişkin önemli bilgilere ulaştığı ve bunu özel bir kurye ile Cumhurbaşkanı Kays’a ilettiği öne sürüldü. Türkiye’nin verdiği bilgilerle Tunus’ta büyük bir operasyon düzenlendiği, BAE ve Suudi Arabistan destekli darbecilerin gözaltına alındığı öne sürüldü. BAE ve Suudilerin darbeyi daha önce planladığı ancak koronavirüs salgını nedeniyle gecikince kumpasın ortaya çıktığı öne sürüldü.

ONLARCASI TUTUKLANDI

Mısırlı yazar Salah Bedevi de sosyal medya hesabında aynı iddialarda bulundu. Bedevi, Muhamed bin Zayed’in finansmanıyla Tunus’ta planlanan darbeyi Türk istihbaratının ortaya çıkardığı ve onlarca generalin tutuklandığını yazdı. Bedevi, BAE destekli darbenin detaylarının birkaç hafta önce Libya’da ele geçirilen Vatiyye üssündeki belgelerle netleştiğini ve sözkonusu kumpasın Hafter milislerince de desteklendiğini bildirdi. Mısırlı yazar ayrıca şu iddialarda bulundu: “Tunus Cumhurbaşkanı, Türk Cumhurbaşkanına telefon etti. Türkiye’nin Tunus halkının iradesini korumadaki rolü için minnettarlığını ifade etti ve darbeye kalkışan generaller de dahil olmak üzere onlarca kişi tutuklandı.”

HABERE YORUM KAT