1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAE

  4. "BAE-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini Muhammed bin Selman istedi"
"BAE-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini Muhammed bin Selman istedi"

"BAE-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini Muhammed bin Selman istedi"

​​​​​​​Yediot Aharonot gazetesi; BAE'ye İsrail işgal devleti ile normalleşmesi ilk baskı yapan kişinin Muhammed Bin Selman olduğunu vurguladı.

01 Eylül 2020 Salı 18:08A+A-

Arap ilişkileri konusunda İsrailli uzman Smadar Perry, Yediot Aharonot gazetesindeki başyazısında, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile normalleşme anlaşmasının "ilginç bir tarihi adım" olduğunu ifade etti:

''Ürdün ve Mısır'la olduğu gibi sınırları korumak adına barış yok. Ortak sınırlarımız yok ve dolayısıyla sadece güvenlik boyutuna dayalı bir ilişki sistemimiz yok. Temelde ekonomik barış, kültür ve turizm merkezleri arasındaki işbirliği yönleri ve tabii ki Tahran'a karşı bilgi alışverişi ve güvenlik işbirliğini ilgilendiren bir ilişki söz konusu.''

Gazete, "Gerçek bilinmiyor; Suudi Veliaht Prensi Bin Salman, başından beri tam bir gizli ortaktı. ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile BAE hükümdarı Muhammed bin Zayed ile olan iyi ilişkileri, son günlerde çift taraflı bir baskıya yol açtı.'' ifadelerini kullandı.

Gazete, Muhammed Bin Selman'ın (MBS), BAE'ye ilk sırada yer alması konusunda ısrar ettiğini ve dün İsrail uçağı Riyad semalarından tam izinle geçtiğinde Suudi Arabistan'ın düdük çalmadığını söyledi. 

Haberde, ''Suudi Veliaht Prens ne zaman katılacağına söz vermiyor ancak bu dörtlüye olan birlikteliklere (Trump, Netanyahu, Bin Zayed, Bin Selman) yardımlarını vaat ediyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başkanlık seçimlerinden önce her şey hızlı bir şekilde yapılmalı" cümleleri yer aldı.

Gazete, Tel Aviv’in BAE ile ilişkileri birdenbire doğmadığına ve en az 15 yıldır pasaportu olan İsrail vatandaşlarının BAE'ye girip çıktığına işaret etti.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT