1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Baas Güçleri Suriye’de Yaralıların da Peşinde
Baas Güçleri Suriye’de Yaralıların da Peşinde

Baas Güçleri Suriye’de Yaralıların da Peşinde

Suriye’de yaralılar tıbbi yardım yapılamadığı için ölüyor. Baas güçleri sinsi yöntemle yaralıların yerlerini keşfediyor.

14 Şubat 2012 Salı 16:27A+A-

Ahmet Yılmaz'ın haberi

Yaralı Suriyeliler, kurtulmalarına imkan verecek tıbbi yardımın yapılamaması nedeniyle kan kaybından hayatlarını kaybediyor. Öte yandan doktorlar da ciddi yaralanmaların tedavisinde büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

Şam Doktorlar Koordinasyonu üyesi Dr. Münir, basına yaptığı açıklamada şöyle dedi: ‘Şam’ın kırsal kesimlerinde tıbbi açıdan durum kötü. Humus’ta olanlar gerçek bir savaş. Hikmet Hastanesi’ni ve başka bir meydan hastanesini bombaladılar. Saldırılar nedeniyle Zebadani ve Madaya’ya ise ulaşamadık.’

Suriyeli doktor, karşı karşıya kaldıkları vakaların sıradan vakalar olmadığını ve sağlık ekibinin savaş yaraları hususunda eğitimli olmadıklarını belirtti. Ardından bu tür yaralanmaların ameliyathaneleri, sterilizasyon odaları, tıbbi ve acil yardım ekipleri, kan bankaları, tahlil ve röntgen laboratuarları olan tam teşekküllü hastanelere ihtiyaç duyduğuna işaret etti. Ayrıca basit meydan hastanelerinde ağır yaralıların hayatını kurtarmanın oldukça zor olduğunu vurguladı.

Dr. Münir Suriye Kızılay’ı gibi insani yardım kuruluşları hususunda ise şöyle dedi: ‘Kızılay, yaralıların nakli ve basit ilk yardımların sunulmasında faydalı oluyor. Ekiplerinin büyük kısmını ise doktorlar değil gönüllüler oluşturuyor. Eksikleri ise bu gibi hallerde ne yapacakları konusunda eğitimli olmamaları!’

Baas güçleri tıbbi malzeme deposunu bastı

Suriyeli doktor para olmadan çeşitli bölgeler arasında hareket edecek tıbbi hastane gibi tıbbi bir organizasyonun oldukça zor olduğuna dikkat çekti. En büyük sorunun ise ciddi güvenlik kısıtlamaları olduğunu, son dönemde koordinasyona tabi içinde illerdeki meydan hastanelerine dağıtılmak için muhafaza edilen tıbbi malzemelerin bulunduğu bir deponun basıldığını ifade etti.

Dr. Münir şöyle dedi: ‘Tıbbi yardım taleplerini bu depodan karşılıyorduk. Depodaki tetanoz iğneleri için mevcut soğutuculara, kan torbalarına, ameliyathane ve yoğun bakım cihazlarına el konmasından dolayı zararımız yaklaşık 34-51 bin doları buldu. Rejimin depoyu keşfetmesi ise depo yetkililerinden birinin işkence altında itiraf etmesi sonucu oldu.’

Öte yandan İnsani Kalkınma ve Yardım Kurumu The Rescue of Now’un yöneticisi de Baas güçlerinin son günlerde dikkat çekici ve kasıtlı bir şekilde Humus’taki, Şam’daki ve kırsal kesimlerindeki bir grup meydan hastanesini hedef aldığını belirtti.
Yönetici, bir güvenlik kaynağından edindikleri bilgiye göre, meydan hastanelerindeki tıbbi cihazların ısısının takip edildiğini ve bu şekilde hastanelerin direk hedef alındığını söyledi.

Sinsi yöntem

Yani Baas güçleri önce bu bölgelere ateş açıp vatandaşların yaralanmasına neden oluyor. Sonra bölgenin elektriklerini kesiyor. Tedaviye kalkışanlar da tıbbi cihazları çalıştırabilmek için jeneratörleri kullanmak zorunda kalıyor. Baas güçleri de yayılan kızılötesi ışıkları takip ederek yerlerini keşfediyor.

Aynı kaynak, hastanelerin yerlerinin değiştirilmesinin zorunlu olduğunu, tıbbi cihazların da mecbur kalınmadıkça kullanılmaması, kullanıldığı takdirde de işi biter bitmez hemen söndürülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca ısı hususunda Baas güçlerini aldatmak için çevre bölgelerde lastik ve çöp konteynırlarının ateşe verilmesi tavsiyesinde bulundu.

Dr. Münir diğer yandan, doktorların ya tutuklandığını ya da öldürüldüğünü belirterek geçen Perşembe günü Şebiha tarafından Halep’in kuzeyinde yakalanan genç doktor Şirazad Raşid’in öldürüldüğüne, Dr. Mervan Murat’ın da Şam’ın kırsal kesiminde yer alan kliniğinde tutuklandığına dikkat çekti.

The Rescue of Now’un yöneticisi geçen dönemde yardım taşıyan 8 aktivistin tutuklandığını, geçen Cuma günü Humus’a yardım taşıyan diğer barışçıl eylemcilerin üzerine de ateş açıldığını ve aralarından üçünün yaralandığını açıkladı.

TİMETURK
 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT