1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Aynı İhlâl Bugün Yapılsa Aynı Karşılığı Veririz"
"Aynı İhlâl Bugün Yapılsa Aynı Karşılığı Veririz"

"Aynı İhlâl Bugün Yapılsa Aynı Karşılığı Veririz"

Erdoğan, düşürülen uçak için "Aynı ihlâl bugün yapılsa Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır" ifadelerini kullandı.

26 Kasım 2015 Perşembe 15:16A+A-

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rus lider Putin'den gelen "Türkiye IŞİD'den petrol alıyor" iddialarına sert yanıt verdi: 

"Şimdi diyorlar ki 'DAİŞ'ten, Türkiye petrol alıyormuş'. Yetkili makamlarda olanlar bunu söylüyor. Çok ayıp, yazıklar olsun. Türkiye'nin, şu anda petrolünü de, doğalgazını da aldığı yerler bellidir. Biz, en büyük bu noktadaki ithalatı Rusya'dan yapıyoruz. İkinci derecede İran'dan yapıyoruz. Azerbaycan'dan doğalgaz alıyoruz. Kuzey Irak'tan aynı şekilde alıyoruz. Bunun yanında Cezayir ve Katar'dan LNG alıyoruz. Bizim aldığımız yerler belli. DAİŞ'ten bizim bu şekilde petrol aldığımızı iddia edenler bu iddialarını ispatla mükelleftir. Aksi takdirde bu ülkeye kimse iftira atamaz. Ben onları müfteri olmakla sıfatlandırırım."

'Aynı karşılığı veririz'

Erdoğan, düşürülen Rus uçağıyla ilgili olarak da  'Aynı ihlâl bugün yapılsa Türkiye aynı karşılığı vermek durumundadır" ifadelerini kullandı:

 "Ne Rusya'ya ne de başka herhangi bir ülkeye karşı doğrudan askeri müdahalemiz söz konusu değildir. Herkesten egemenlik haklarımızı bir defa gözetmesi ve bu haklarımıza hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Tüm dünyanın bizim haklı olduğumuzu kabul ettiği bir hadisenin, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi kapsayacak şekilde genişletilmesini de doğru bulmuyoruz. Aynı ihlal bugün yapılsa Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır. Bu konuda ihlale maruz kalan değil ihlali yapan ülkenin kendisini sorgulaması, hadisenin tekerrürünü önlemek için tedbirlerini alması lazımdır." 

Putin'in 'İslamcılaşma' eleştirisine yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'in "Türk yönetimi, Türkiye'nin İslamcılaşmasına bilinçli olarak destek veriyor" şeklindeki açıklamasını da eleştirdi. Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’nin yüzde 99’u Müslüman ya. 'Rusya’yı, yönetim Hristiyanlaştırma gayreti içerisindedir' diyebilir miyim? Tayyip Erdoğan Müslüman, ülkenin yüzde 99’u Müslüman."

'Ilımlı muhalifleri destekliyoruz, destekleyeceğiz'

"Biz bölgede yeni gerilimler çıkarmak değil, barışı ve huzuru temin etmek için çaba gösteriyoruz. Çok yönlü ve çok güçlü ilişkilerimizin olduğu Rusya'yı, herhangi bir sınır ihlali olmadan hedef almamız için sebep yoktur. Rusya ile Suriye politikasında anlaşamıyor olmamız başka bir şeydir, angajman kurallarımızın işletilmesi başka bir şeydir."

"Buradan bir kez daha ifade ediyorum; biz Bayırbucak Türkmenleriyle Esed rejimine karşı mücadele eden ılımlı muhalifleri, ılımlı muhalif grupları destekliyoruz, destekleyeceğiz. Çünkü bunlar mazlumdur, mağdurdur. Oradaki toprakların bunlar sahipleridir. Akrabayız ve onlar bizim soydaşlarımızdır."

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT