1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. AYM’den KHK’lıları ilgilendiren karar: Üyeliğe MGK karar veremez
AYM’den KHK’lıları ilgilendiren karar:  Üyeliğe MGK karar veremez

AYM’den KHK’lıları ilgilendiren karar: Üyeliğe MGK karar veremez

Anayasa Mahkemesi, kanun hükmünde kararnameyle kamu görevinden çıkarmada "üyelik" ve "mensubiyet" kriteri aranmasını anayasaya aykırı bularak, iptal kararı verdi. İltisaklı olunmasını ise değiştirmeyerek aynı bıraktı.

29 Haziran 2021 Salı 11:46A+A-

HAKSÖZ HABER

Anayasa Mahkemesi (AYM), kamu görevinden ihraç edilen 125 bin KHK’lıyı ilgilendiren bir kararda bulundu.

Anayasa Mahkemesi, Milli Güvenlik Kurulu’nca (MGK) devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara “üyeliği” ve “mensubiyeti” bulunduğu gerekçesiyle ihraç kararı verilmesini anayasaya aykırı buldu.

Yasadaki "Üyelik ve mensubiyet” ifadelerini iptal eden Anayasa Mahkemesi, bir kişinin yasadışı bir oluşuma üye sayılıp sayılmayacağına “olağan dönemdeMGK'nın değil yargının karar vereceğini, düzenlemenin masumiyet karinesine aykırı olduğu görüşünü savundu.

Yüksek Mahkeme, 4 bin 464 kişinin kamu görevinden ihraç edilmesine neden olan dava konusu yasanın iptali talebini, 24 Haziran’da yaptığı toplantıda görüştü. Toplantıda, kanunun “kamu personeline ilişkin tedbirler” başlıklı 1. maddesinin anayasaya aykırı olup olmadığı tartışıldı.

Söz konusu maddede, şöyle deniyordu:

Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve ekli (1) sayılı listede yer alan kişiler kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilir.

‘Üyelik ve mensubiyet'e oybirliğiyle iptal' kararı verildi. 

Anayasa Mahkemesi, yaptığı değerlendirme sonucunda, yasa maddesindeki “üyeliği, mensubiyeti” ifadelerinin anayasaya aykırı olduğuna karar vererek, iptaline hükmetti. Karar, oybirliğiyle alındı.

100 binlerce kişi mesleklerinden ihraç edilirken haklarındaki soruşturmalar detaylandırılmamış, iddialar üzerinden meslekten kovmalar, uzaklaştırmalar gerçekleştirilmişti.

Anayasa Mahkemesine bireysel ve toplu açılan birçok dava ile beraber 15 Temmuz sonrası uygulamalarından kimilerinin birçok problemi barındırdığı anlaşılmıştı.  Anayasa Mahkemesinin son kararı da bu yanlış uygulamaları durdurmak ve normale döndürmek için önemli bir adım olarak görüldü.

HABERE YORUM KAT