1. HABERLER

  2. HABER

  3. AYM’den Bir Yasakçı Daha Gidiyor
AYM’den Bir Yasakçı Daha Gidiyor

AYM’den Bir Yasakçı Daha Gidiyor

Süleyman Demirel tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Fulya Kantarcıoğlu, 17 Şubat 2013'te emekli oluyor.

13 Şubat 2013 Çarşamba 01:07A+A-

Anayasa Mahkemesi’nde bir devir kapanıyor. CHP’nin yargıdaki kadrolaşmasının mimarı olan Adalet Eski Bakanı Seyfi Oktay’ın müsteşarı iken dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Fulya Kantarcıoğlu, 17 Şubat 2013'te emekli oluyor.

Kantarcıoğlu’nun, Refah Partisi (RP) ve Fazilet Partisi’nin (FP) kapatılmasına yönelik kararlarda imzası bulunuyor. Kantarcıoğlu, AK Parti’nin de kapatılması yönünde oy kullanmıştı. Kantarcıoğlu, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına yönelik düzenlemenin iptalini yönünde oy kullanmış ve düzenlemenin “laiklik ilkesine aykırı” olduğunu savunmuştu.

Seyfi Oktay Adalet Bakanı iken Süleyman Demirel tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Emin Çölaşan’ın eşi Tansel Çölaşan yengesi Tülay Tuğcu da 2007 yılında emekli olmuştu.

Baykal Talimat Verdi; Oktay, Kantarcıoğlu İle Görüştü

‘’Ergenekon davası ve soruşturmasını etkilemeye teşebbüs ettikleri’’ iddiasıyla açılan davanın bir numaralı sanığı olan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın, o dönemde CHP Genel Başkanı olan Deniz Baykal’la telefon görüşmeleri dinlemeye takılmıştı. Baykal’ın, Seyfi Oktay’a talimat vererek Anayasa paketi değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ile görüşmesini istediği ve Oktay’ın da Anayasa Mahkemesi üyeleriyle yaptığı görüşmelerinin ardından Baykal’ı telefonla bilgilendirdiği de ortaya çıkmıştı.

RP’yi Kapatan Kararda İmzası Var, Erbakan’a Siyaset Yasağı Getirdi

Fulya Kantarcıoğlu, o dönemde Türkiye’nin en büyük partisi olan ve 6 milyon oy alan Refah Partisi ile Fazilet Partisi’nin kapatılması yönünde oy kullanmıştı.

Kantarcıoğlu, RP’nin Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan, aynı partinin Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Tekdal, Şevket Kazan ile Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, Ankara Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Çelik’in milletvekillikleri düşürülmesi ve 5 yıl siyaset yasağı getirilmesi yönünde karar vermişti.

Merve Kavakçı’nın Milletvekilliğini Düşürdü

Fulya Kantarcıoğlu; Fazilet Partisi’nin de kapatılması yönünde karar vermişti. Kantarcıoğlu, başörtüsü yasağını eleştiren FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak ve Tokat Milletvekili Bekir Sobacı’nın milletvekilliğinin düşürülmesine karar veren üyeler arasında yer almıştı. Kantarcıoğlu, aynı partinin Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak, Bekir Sobacı, Ramazan Yenidede ve Mehmet Sılay’ın, beş yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacaklarına yönünde karar vermişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yasak kararının insan haklarına aykırı olduğuna hükmetti.

AK Parti’nin Kapatılmasını İstedi

Anayasa Mahkemesi, AK Parti’nin ‘laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği’ iddiasıyla açılan davada ‘kapatmama’ kararı vermiş, dönemin Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Abdullah Necmi Özler, Şevket Apalak ve Zehra Perktaş kapatılması yönünde oy vermişti.

Kantarcıoğlu, İhsas-ı Reyde Bulundu

‘’Ergenekon davası ve soruşturmasını etkilemeye teşebbüs ettikleri’’ iddiasıyla başlatılan soruşturması kapsamında eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile avukatlarının telefon görüşmeleri mahkeme kararıyla dinlemeye alınmıştı.

CHP’nin eski lideri ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Seyfi Oktay’ı cep telefonundan arayarak, Anayasa Mahkemesi üyeleriyle görüşmesini istemiş, Baykal’ın talimatı sonucu, Oktay’ın Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ile 5 Mayıs’ta yaptıkları iki ayrı görüşmenin kayda alınmıştı. Kantarcıoğlu, Oktay’a, mahkemenin başvuruyu ‘usul yönünden inceleyebileceğini, esasa girme yetkilerinin olmadığını’ söylemiş, Seyfi Oktay da Kantarcıoğlu’na mahkemenin ‘Üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılmasına ilişkin kararını’ hatırlatarak esasa girilmesini ve iptali yönünde karar verilmesini istemişti.

Yeni Akit

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum