1. HABERLER

  2. HABER

  3. Aydınlar'ı Devlet Dahi Kullanmıyor
Aydınları Devlet Dahi Kullanmıyor

Aydınlar'ı Devlet Dahi Kullanmıyor

Siirt'in Tillo ilçesini Vali bile Aydınlar olarak tanımazken iç işlerinin isim değişiklik talebini onaylaması bekleniyor.

25 Eylül 2012 Salı 10:06A+A-

Bugünlerde Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah'a saygı ve sevgisini göstermek için yaptığı ışık düzeneğiyle gündeme gelen Siirt'in Tillo ilçesi, Güneydoğu'nun ilim ve irfan merkezi olmaya devam ediyor. Ancak küçük bir kusuru var. Devletin resmi kayıtlarına göre Tillo diye bir yer yok. Çünkü ilçenin resmi adı Aydınlar. Adeta Süryanice Yüksek Ruhlar anlamına gelen Tillo'ya nispet yaparcasına 1990'lı yıllarda Aydınlar ismi verilen Tillo, bugünlerde yeniden eski ruhunu yeniden yakalamanın heyecanı içerisinde. Refah-Yol Hükümeti döneminde Aydınlar'ın yeniden Tillo olmasını teklif eden Siirt Milletvekili Ahmet N. Aydın'ın 28 Şubat nedeniyle kesintiye uğrayan 'Tillo'nun adını ve ruhunu geri getirme' çabası, bugün, dönemin milletvekiliyle aynı ismi taşıyan Siirt Valisi Ahmet Aydın ve ekibi tarafından sürdürülüyor. Vali Aydın günlük programında Tillo ismini kullanmaktan kaçınmıyor. Öyle ki Vali Ahmet Aydın'ın bu girişimi halk tarafından da o kadar kabul görüyor ki Siirtliler Tillo isminin tekrar iade edilmesini istiyor. Siirt Milletvekili Osman Eren de Tillo'nun sadece resmi kayıtlarda geçen Aydınlar isminden kurtulması için mecliste yeniden girişimlerde bulunacaklarını kaydediyor.

KADİRŞİNAS İNSANLARI VAR

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne atanan eski Siirt Emniyet Müdürü Recep Güven'in ayrılırken yazdığı veda mektubu da Siirt'in ve Tillo'nun Güneydoğu'daki kıymetini hatırlatmıştı. Vefat ettiğinde Tillo'ya defnedilmek istediğini ifade eden Güven şunları söylemişti: 'Siirt'teki gözlemlerim; insanların hoşgörüsü, kadirşinaslığı, yapılan her güzel şeyi desteklemeleri, kentin manevi havası, sakinliği, tüm kurumların, kanaat önderlerinin ve Siirt halkının teveccühleridir. Vasiyetim; Ömrüm vefa ederse döner gelirim, gelemezsem lütfen beni nerede ölürsem öleyim Tillo'ya defnedin.'

Halka göre de Aydınlar diye bir yer yok

İki yıldır Tillo Bilim ve Kültür Günleri adıyla festival düzenleyen Vali Ahmet Aydın, broşürlerde, ve yazışmalarda Tillo ismini kullandırıyor. Festivalin logosunda da yine Tillo adı yer alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da memleketi olan Tillo'nun niçin 'yüksek ruhlar' anlamına geldiğini, ilçeye ayak bastığınızda anlayabiliyorsunuz. İlçede başta İsmail Fakirullah ile Erzurumlu İbrahim Hakkı olmak üzere yüzlerce Allah dostunun kabri ve o kabirler ile çevresindeki tekkeleri, medreseleri yüzyıllardır silsile halinde korumaya, geleneklerini sürdürmeye devam eden insanlar var. Tillo'daki manevi çekim merkezleri her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Kaymakamlığın resmi sitesindeki adı da TiLLO

Tillo'nun ya da resmi adıyla Aydınlar Kaymakamlığı'nın www.aydinlar.gov.tr adresindeki resmi sayfasında da ilçenin ismi Aydınlar (Tillo) olarak yazılıyor. Yani zihinlerde ve kalplerde ilçenin ismi çoktan değişmiş durumda. Tek yapılması gereken tabelayı değiştirmek.

Öğretmenler günü Tillo'da kutlansın

Siirt'te Eğitim-Bir-Sen başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları ile Kur'an Kursları'nın yöneticileri Öğretmenler Günü'nün Tillo'da kutlanması için kampanya yürütüyor. Yılın ilk güneşini özel bir düzenekle hocası İsmail Fakirullah'ın kabrinin başucuna düşüren Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın hocasına saygısını hatırlatan kuruluşlar, yılın öğretmeni ödül törenlerinin Tillo'da yapılmasının önemine işaret ediyor. Yine Siirt Baykan'da defnedildiğine inanılan Veysel Karani'den yola çıkılarak Anneler Günü'yle ilgili Türkiye genelinde yapılan kutlamalarının merkezinin Siirt olması isteniyor.(Yenişafak)

HABERE YORUM KAT