1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ayçöreği Yasağı Şakadan İbaretmiş
Ayçöreği Yasağı Şakadan İbaretmiş

Ayçöreği Yasağı Şakadan İbaretmiş

Suriye'de muhaliflerin Fransız sömürgeciliğini hatırlattığı gerekçesiyle ayçöreği yemeyi yasakladığı şakası, sosyal medyada gerçek haber gibi yayıldı.

05 Ağustos 2013 Pazartesi 17:55A+A-

Geçen hafta Suriye'nin muhaliflerin kontrolündeki Halep şehrinde ayçöreği yemenin yasaklandığı haberinin şaka amaçlı bir uydurma olduğu ortaya çıktı. 

Halep'te dini bir mahkemenin ayçöreği yemenin yasak olduğuna dair fetva verdiği iddia edilmiş ve bunun nedeni ayçöreğinin Fransız sömürgeciliğini veya Osmanlı'nın Macaristan'daki yenilgisini hatırlatması olarak tahmin edilmişti. İddialara göre de fetva da Şeyh Ebu Muhammed adında biri tarafından verilmişti.

Daha sonra ise ayçöreği haberinin El Arabiya tarafından Şark'ul-Evsat'a dayanarak yapıldığı, Şark'ul-Evsat'ın ise bu haberi sosyal medyadan aldığı anlaşıldı. 

Huffington Post ise konuyla ilgili araştırması sonucu fetvanın suretinin ilk önce Birleşik Arap Emirlikleri'nde sosyal medyaya yüklendiğini ortaya çıkardı. Bu kişinin fetvayı aldığını söylediği link ise artık çalışmıyordu.

Ardından da Suriye'de savaştan bunalan insanların kurduğu ''Kardeşim, Lütfen!'' adlı şaka amaçlı bir sitenin bu haberi dünya genelinde yaydığı ortaya çıktı.

Suriye'de İslamcı muhaliflerin ayçöreğini yasakladığıyla ilgili haberler Türkiye'deki haber siteleri tarafından da yayınlanmıştı. 

Osmanlıların 1683'te başlattığı Viyana kuşatmasında başarı elde edemeden geri dönmesinin ardından, Batılıların Osmanlı bayrağındaki aydan esinlenerek yaptıkları ayçöreğiyle kutlama düzenledikleri iddia ediliyor.

(Dünya Bülteni)

 

HABERE YORUM KAT