1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Ayçiçek yağı krizinin sorumlusu “müttefikimiz Rusya”
Ayçiçek yağı krizinin sorumlusu “müttefikimiz Rusya”

Ayçiçek yağı krizinin sorumlusu “müttefikimiz Rusya”

Ayçiçek yağı satın aldığımız Ukrayna şehirleri Rusya işgali altında!

06 Mart 2022 Pazar 10:48A+A-

HAKSÖZ HABER

Birkaç gündür gündemi meşgul eden Ayçiçek yağı meselesinin kökeni nereye dayanıyor? Türkiye, Ukrayna’dan ayçiçek ve ayçiçek yağı hammaddesi ithal ediyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin var olan ticareti etkileyeceği zaten düşünülüyordu ancak işin bu raddeye varması herkesi biraz şaşırttı. Bunun yanında toplumumuzun sorunları kaosa çevirme merakı da etkili oluyor.

Marketlere doluşan binlerce insan bidon bidon ayçiçek yağı alarak kriz algısını daha da pekiştiriyor. Tabi ki muhalif medya kanalları bu işin arkasın algının oluşması için ellerinden geleni yapıyorlar. Biraz sakin olmak dışında şuan için yapılacak bir şey yok… Altunbilek Marketler Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, sorunun kaynağının ham yağ yüklemesi yapılan gemilerin savaştan dolayı denizde bekletilmesi ve gecikme olacağı haberleri müşterilerde tedirginlik yarattığını söyledi. Türkiye’deki yağın 2 ile 3 aya yetecek kadar olduğunu bildiren Altunbilek, “Müşteriler medyadaki söylemlerden dolayı mağazalarda akın etti. Tüketiciler yağ olamayacak diye kaygılı ve tüketici stok yaptı. Bugünkü yağ satışımız 15 günlük satışa denk geliyor. Müşterilerin stok yapması tehlikeli ve fiyatların yükselmesine de sebep olabilir” dedi.

Yapılan açıklamaya göre yaklaşık 1.5 ay boyunca Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak bir yağ stoku söz konusu. Bunun dışında ise sorunu çözmek için hükümetin girişimleri devam ediyor.

İşin en garip yanı ise Türkiye’nin Ukrayna’dan halihazırda satın aldığı yağlara Rusya tarafından el konulmuş olması. Karadeniz’in korsanı misali Türkiye’nin gemilerine el koyan Rusya şuan 11 gemiyi Türkiye’ye yollamıyor.

Ukrayna’dan yağ ithalatının gerçekleştiği Azak limanı Rusya’nın eline geçince yaptığı ilk iş Türkiye’nin gemilerine ambargo uygulamak oldu. Şuan gayri resmi bir Rus, ayçiçek ambargosu ile karşı karşıyayız. AB ülkelerine gaz satışını aksatmayan Rusya, Türkiye’de özellikle orta ve dar gelirli insanların kullandığı ayçiçek yağına ambargo uyguluyor. Rusya’nın “ittifak” anlayışı böyle oluyor!

HABERE YORUM KAT

6 Yorum