1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avustralya Meclisi’nde Mültecilere Destek Eylemi
Avustralya Meclisi’nde Mültecilere Destek Eylemi

Avustralya Meclisi’nde Mültecilere Destek Eylemi

Avustralya’nın yönetiminde bulunan gözaltı merkezlerinin kapatılmasını isteyen mülteci hakları savunucuları Federal Parlamento’da protesto gösterisi düzenlendi.

30 Kasım 2016 Çarşamba 12:52A+A-

Avustralya’nın başkenti Canberra’da parlamentoda Soru Zamanı oturumu sırasında yaklaşık 30 kişi eylem yaptı. AA’nın Avustralya merkezli yayın kuruluşu ABC’ye dayandırdığı haberine göre, eylemcilerin mülteci yanlısı sloganlar atması üzerine Parlamento Başkanı Tony Smith oturuma ara verdi.

Avustralya Federal Polisi’nin meclise çağrılmasının ardından güvenlik görevlileri, zamk sürdükleri ellerini tahta parmaklıklara yapıştıran protestocuları parlamento dışına çıkardı.

“Bugün Buradayız Çünkü Zalimlikte Dünya Lideri Oldunuz”

Eylemciler, “Kampları Kapatın, Onları Buraya Getirin!” sloganları atarken, “Bugün buradayız çünkü zalimlikte dünya lideri oldunuz, buradayız çünkü politikalarınız kalbimizi kırıyor.” ifadelerini kullandı.

Meclisteki protestonun deniz aşırı gözaltı merkezlerindeki mültecilere yönelik istismarların devam etmesi nedeniyle Whistleblowers aktivistleri ve Yurttaşlar İttifakı tarafından düzenlendiği açıklandı. Grup, sosyal medya üzerinden eylemi üstlenerek, “Meclis’i Kapattık!” paylaşımında bulundu.

Avustralya Yönetimindeki Gözaltı Merkezleri

Avustralya hükûmeti, ülkeye teknelerle ulaşmayı başardıktan sonra yakalanan mültecileri Papua Yeni Gine’de Manus Adası ile Pasifik ülkesi Nauru’da kurduğu gözaltı merkezlerinde tutuyor.

Yaklaşık üç yıldır bu merkezlerde tutulan mültecilerin hiçbir zaman Avustralya’ya alınmayacaklarını her fırsatta ilan eden koalisyon hükûmeti yetkilileri, söz konusu kişiler için ömür boyu vize yasağını kapsayan yasa tasarısı hazırlatıp Meclis’ten geçirmişti.

Ülke içinde ve dışında yoğun tepkilere yol açan yasanın Meclis’ten geçmesinin ardından Başbakan Turnbull, mültecilerin Amerikalı yetkililerle varılan anlaşma gereği bir defaya mahsus ABD’ye gönderileceğini açıklamıştı. Ancak ABD’ye yerleştirilecek mültecilerin kimlerden oluşacağı, kaç kişinin bu ülkeye yerleştirileceği henüz bilinmiyor.

Merkezlerde Tutulan 500 Kişinin Durumu Belirsizliğini Koruyor

Son verilere göre, mülteci hakkı elde eden 941 kişi Manus’ta, 675 kişi Nauru’da kalıyor. Merkezlerde tutulan 500 kişinin durumu ise belirsizliğini koruyor.

Ülke içinde ve dışında sert eleştirilere hedef olan gözaltı merkezleri hakkında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) mültecilerin derhâl insânî koşulların sağlandığı bir yere götürülmesi çağrısında bulunmuştu.

Federal hükûmetin en fazla eleştirildiği politikaları arasında yer alan söz konusu merkezler, gösteri, saldırı, taciz, tecavüz ve intihar vakalarıyla gündemden düşmüyor.

HABERE YORUM KAT