1. HABERLER

  2. HABER

  3. Avrupa'dan Seçim Manzaraları
Avrupadan Seçim Manzaraları

Avrupa'dan Seçim Manzaraları

Kemer sıkma politikalarını savunan liderler seçimlerde hezimete uğradı.

07 Mayıs 2012 Pazartesi 12:15A+A-

Avrupa'daki ekonomik kriz siyaset sahnesini derinden sarstı. Fransa ve Yunanistan'da kemer sıkma politikalarını savunan liderler seçimlerde hezimete uğradı.

Son Kurban Sarkozy

Nicolas Sarkozy, Avro Bölgesi'nde iktidardaki liderlere karşı öfkenin son kurbanı oldu. Yakında resesyona giren ülkelere katılması olasılığı yüksek olan Fransa'da Sarkozy ikinci tur sonunda cumhurbaşkanlığı koltuğunu François Hollande'a bıraktı.

"Merkozy" Tabiri Tarih Oldu

Tabi dillere son dönemde pelesenk olan, Sarkozy ve Merkel yakınlığını vurgulamak için kullanılan "Merkozy" tabiri de tarihe karıştı.

Sarkozy'nin en büyük destekçisi Almanya Başbakanı Angela Merkel'le birlikte geliştirdiği Yeni Birlik Mali Anlaşması'nın, Hollande'un karşılaşacağı en büyük sıkıntılardan biri olacağı belirtiliyor.

Birliğin ekonomi politikalarını ağırlıklı olarak belirleyen iki merkez ülke arasındaki bloğun çatlayabileceği belirtiliyor.

Merkel'in Partisi Son 50 Yılın En Kötü Sonucunu Aldı

Almanya'da devam eden eyalet seçimlerinde Schleswig-Holstein'da Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik ve ortağı son 50 yılın en kötü sonucunu aldı.

Sarkozy'i Destekleyen Cameron da Ağır Darbe Aldı

Oy çoğunluğu merkez-sol koalisyona geçerken, Yeşiller eyalette bugüne kadar elde ettiği en yüksek oy oranına ulaştı. Merkel'le birlikte Sarkozy'ye desteğini açıklayan İngiliz Başbakanı David Cameron da yerel seçimlerde ağır darbe aldı.

Uygulanan kemer sıkma politikaları koalisyon hükümetinin oylarını eritirken muhalefetteki İşçi Partisi'ne zafer getirdi.

Ancak Muhafazakar Parti'nin adayı olmasına rağmen daha çok liberal kimliği ile ön plana çıkan, saçları, esprili kişiliği ve bisikleti ile ülkenin en medyatik isimlerinden biri olan Boris Johnson yeniden Londra'nın belediye başkanı seçildi.

Yunanistan'da İki Büyük Parti Eridi

Sert kemer sıkma önlemlerine büyük öfke duyan Yunanlılar da tepkilerini sandığa yansıttı. Erken genel seçimlerde iki büyük parti ağır kayıplar aldı.

Bu cezanın, Avrupa çapında yeni bir kaos tehdidini de beraberinde getirdiği, uygulanan önlemlerin sekteye uğrayabileceği belirtiliyor.

Yunanistan'da Irkçı Şok!

Kriz mağduru Yunanlılar aşırı sağa oy patlaması yaşatarak neonazi Altın Şafak'ı da ilk defa meclise soktu.

hollande.jpg

Hollande'den "Balkon" Konuşması

Hollande, kendisine oy verenin de vermeyenin de cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

Sosyalist Parti'nin adayı François Hollande, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk sırada tamamlamayarak Elysee Sarayı'nın yeni konuğu oldu. Sosyalist aday yüzde 51.70 oy elde ederken Nicolas Sarkozy ise yüzde 48.30 oranında kaldı.

Seçim bölgesi Tulle'da halka hitap eden Hollande, Fransızların kendisine oy vererek değişimi başlattıklarını belirterek, ''Bütün Avrupa bugün bize bakıyor. Bana oy verenin de vermeyenin de cumhurbaşkanı olacağım" dedi. Hollande, Fransa seçimlerinn Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan kemer sıkma politikalarına karşı bir umut olduğunu kaydettti.

Sarkozy: Artık Sadece Fransa Vatandaşıyım!

Seçimleri mağlubiyetle kapatan Nicolas Sarkozy ise, ''Bu yenilginin tüm sorumluluğunu üzerime alıyorum'' diye başladığı konuşmasında, bundan sonra Fransa'ya hizmetinin farklı şekilde olacağını aktardı. François Hollande'ın yeni cumhurbaşkanı olduğunu belirten Sarkozy, "Zor bir dönemde bu görevi üstlendi, umarım başarılı olur'' dedi.

Fransa'nın demokratik seçimini yaptığını ve François Hollande'ı seçtiğini vurgulayan Sarkozy, herkesin buna saygı duyması gerektiğini ifade etti. Bundan sonra Fransız vatandaşı olarak yoluna devam edeceğini söyleyen Sarkozy, "Sizin bana verdiklerinizi asla elde edemezdim'' şeklinde konuştu.

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron'un François Hollande'ı ülkelerine davet ettikleri bildirildi.

 

HABERE YORUM KAT