1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avrupa medyasında Rusya'nın koronavirüs aşısı
Avrupa medyasında Rusya'nın koronavirüs aşısı

Avrupa medyasında Rusya'nın koronavirüs aşısı

Rusya, Koronavirüs aşısını onaylayıp herkes için kullanıma açan ilk ülke oldu.

13 Ağustos 2020 Perşembe 12:15A+A-

Kremlin lideri salı günü, Sputnik V adlı aşının etkili olduğunu ve kalıcı bir bağışıklık sağladığını söyledi. Ancak bilimsel veriler henüz açıklanmış değil. Gazeteciler test sürecinde yetersizlikler olmasını ve aşının değerlendirilmesinde kalitenin hiçbir rol oynamamasını eleştiriyor.

 

LE FIGARO

Ruslar ve dünya için büyük tehlike

Putin'in attığı adım çok riskli, diyor Le Figaro:

“Putin onaylanması için gerekli test fazları tamamlanmadan aşıya izin vererek, kendi halkını nihayetinde etkisiz ya da tehlikeli olabilecek bir ürüne maruz bırakmış oldu. Diğer yandan da dünyaya sahte bir umut vererek riske girdi. Putin'in delili güvenilir bilimsel veriler değil, aşı yaptırdığı kızının iyi olması. ... Putin keşke ihtiyatlı davranarak Sputnik'in uzayın fethinde Moskova'ya bir zafer getirdiğini ama sonuçta Sovyetlerin yarışı kaybederek Ay'a hiçbir zaman ayak basamadığını hatırlasaydı.”

LA REPUBBLICA

Soğuk Savaş'ta silahlanma yarışı gibi

La Repubblica köşe yazarı Paolo Galimberi, "Nomen est omen" [ismiyle müsemma] diyor:

“Sanki 60 yıl geriye, Sovyetler Birliği dönemine geri gittik. İlişki ise adından kaynaklanıyor: Sputnik. O zamanlar, 4 Ekim 1957'de, uzayın fethiydi konu, dün, 11 Ağustos 2020'de ise Covid-19 aşısının bulunması. Ama amaç aynı: Batı'yı, Avrupa'yı ve ABD'yi (aşıda Çin'i de) yenmek, Putin Rusya'sının, SSCB'nin bu tekrardoğuşunun üstünlüğünün altını çizmek. ... Koronavirüs aşısı, göründüğü kadarıyla başrollerini Trump ve Şi'nin paylaştığı ikinci bir Soğuk Savaş tiyatrosu gibiydi. Ama Putin'i, KGB'nin örsünde dövülen, Yeltsin döneminde çeliğe dönüşen o yaşlı kurdu, küçümsememek lazım.”

RIA NOVOSTI

Batı'nın kibrine inen darbe

Ria Nowosti, 'Sputnik V'e yöneltilen eleştirileri kıskançlık, jeopolitika ve önyargılarla dolu bir kampanya olarak tanımlıyor:

“Rusya işe ABD'den, Büyük Britanya'dan ve Çin'den biraz daha geç koyuldu. Şimdi aniden birinci sıraya fırlaması Batılı dostlarımızda derin acılar yarattı. ... Bunun birinci nedeni, durumun ilerici fikirlerle çelişmesi. Otoriter ve hantal Rusya, çok karmaşık bir bilimsel ve teknolojik bir alanda Batı'yı nasıl geçebilir?! ... İkincisi: Batı'nın jeopolitik nüfuzu için bir tehdit bu. Çünkü Rusya şimdi aşı konusunda başka ülkelerle işbirliği yaparsa bu ülkelerde nüfuzunu arttırır. Bu kabul edilemez. Ve üçüncüsü: Para.”

DE TIJD

Jeopolitika bir kenara bırakılmalı

Aşının nerede bulunduğu şimdi önem taşımamalı, diyor De Tijd:

“Korona cephesindeki zafer Putin'in çok işine yarayabilir, çünkü Rusya'nın salgına tepkisi başlarda çok çekingen ve belirsizdi. Bu aşı başkanı kendi halkı nezdinde yeniden ciddi anlamda popüler yapabilir. Ancak aynı şey Trump ya da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping gibi diğer dünya liderleri için de geçerli. Ama pandemiyle mücadelede küçük jeopolitik oyunlar ve hırs olmamalı. Bütün dünyayı saran küresel bir sağlık tehdidinin önlenmesi söz konusu olan. Eğer işe yarıyorsa aşıyı kimin bulduğunun ne önemi var? Tek önemli olan, aşının herkese ulaştırılması ve etkili olması.”

 

HABERE YORUM KAT