1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Avrupa Çözümü Değil, Mültecileri Uzak Tutmayı Önceliyor"
"Avrupa Çözümü Değil, Mültecileri Uzak Tutmayı Önceliyor"

"Avrupa Çözümü Değil, Mültecileri Uzak Tutmayı Önceliyor"

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa ülkelerinin iltica politikalarını ve sınır kontrollerini artırmalarını eleştirerek, mülteciler için yasal yolların artırılması çağrısında bulundu.

12 Şubat 2016 Cuma 15:17A+A-

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming, “Üzülerek söylüyorum ki 2016 yılının ilk 6 haftasında Avrupa'daki gelişmeler bize bazı ülkelerin mülteci krizine çözüm bulmak yerine mültecileri uzak tutmaya öncelik verdiğini gösteriyor.” dedi.

Fleming, artan sayıda Avrupa ülkesinin son dönemde sınır kontrollerini başlatmasına dikkati çekti.

BMMYK'dan Avrupa ülkelerine, mülteciler için defalarca yapılan yasal yolları artırma çağrısına rağmen, ülkelerin bunun tersini yaparak mevcut yasal yolları azalttığını ifade eden Fleming, sözlerini söyle sürdürdü:

“Avrupa'da yabancı düşmanlığı ve yapılan propagandalarla mülteciler ve onların evleri ve ibadet yerleri fiziksel saldırı, vandallık ve kundaklama yönemleriyle nefret suçlarına maruz kalıyor, câmî duvarlarına kan atılıyor, câmî kapılarına domuz başı bırakılıyor.”.

“Halep’ten Gelen 8 Bin Kişi Türkiye’ye Giriş Yaptı”

Türkiye'nin Suriyelilere kapıları kapattığı iddialarına karşı Fleming, son günlerde sadece Halep'ten gelen 8 bin Suriyelinin Türkiye'ye giriş yaptığını ifade etti.

“Türkiye ile İşbirliği ve Sorumluluk Paylaşımı Olmalı”

BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel ise, “Türkiyeli otoriterler son 5 senede 2.5 milyon Suriyeli mülteciyi ağırlayarak ne kadar cömert olduğunu gösterdi. Suriye'nin kuzeyindeki mevcut zor duruma rağmen Suriye'den Türkiye'ye hâlâ insanların girişine izin veriliyor.” dedi.

Uluslararası toplumun, Türkiye ve Yunanistan'a Suriye krizinin üstesinden gelinmesi için yardım etmesi gerektiğini belirten Cochetel, “Türkiye yalnız başına Suriye kriziyle başa çıkamaz, işbirliği ve sorumluluk paylaşımı olmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum