1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Atme Kampı İnsani Krizin Eşiğinde
Atme Kampı İnsani Krizin Eşiğinde

Atme Kampı İnsani Krizin Eşiğinde

Ülkelerindeki rejim saldırılarından kaçıp Türkiye sınırı yakınındaki Atme Kampı'nda derme çatma çadırlarda yaşayan Suriyeliler yaşam mücadelesi veriyor.

17 Nisan 2015 Cuma 15:56A+A-

Hatay'ın Reyhanlı ilçesi karşısında bulunan Suriye'nin İdlib kentine bağlı Atme kasabasındaki çadır kentte yaşayan ve çoğunluğu çocuk ve yaşlı Suriyeliler, gıda, su ve elektriğin yanı sıra sağlık konusunda da sıkıntılar çekiyor.

Yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı 5 bin çadırlı Atme kampına, Esed rejiminin saldırılarına maruz kalan Suriyelilerin girişi hız kazandı.

Bir çadırda 8 aile

Kampta 200 metrekarelik 8 bölmeden oluşan çadırın içerisinde her aileye bir bölüm ayrılıyor. Türkiye'den giden yardımlarla hayatlarını sürdüren Suriyeliler, günlük yaşantısını çadırların içerisinde Kur'an okuyarak ya da kamp sokaklarında yakınlarıyla sohbet ederek geçiriyor.

Kamptaki nüfusun çoğunluğunu oluşturan çocuklar ise okul ve sosyal hayatlarında uzakta, taş ve sopaları oyuncak gibi kullanarak zaman geçiriyor.

Aileler, çevreden topladığı çalı ve odunlarla, taş ocakta yemek pişirmeye çalışırken, su kaynağının da sıkıntılı olduğu bölgede, insanlar yaklaşık 2 kilometre yol yürüyüp, sırtlarında bidonlarla su getiriyor.

İdlib'in kuzey köylerinden kaçan Hatab Ebu Hatab, Türkiye Kızılayı'nın yardımlarından çok memnun kaldıklarını, yardımların gelmemesi halinde yiyecek bir lokma yemek ve içecek sularının olmadığını kaydetti.

Çadır kentte çok zor günler geçirdiklerini ifade eden Hatab, şunları söyledi:

"Her gün yeni saldırılar yaşanıyor ve halk, tek çare olarak güvenli bölge gördüğü bu kampa geliyor. Sayının artmasıyla sıkıntılar da artıyor. Kampta su, elektrik ve gıdanın yanı sıra sağlık sorunları da yaşanıyor. Çatışmaların olmaması halinde herkes kendi evine, tarlasına gitmek ister. Ama yönetim kaybettiği her bir yer için acısını sivil halktan çıkarıyor. Onlarca akrabamızı, dostumuzu kaybettik."

AA

HABERE YORUM KAT