1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ateşkesten Sonra 138 Rus Bombası
Ateşkesten Sonra 138 Rus Bombası

Ateşkesten Sonra 138 Rus Bombası

Suriye’de cumartesi günü başlayan sözde ateşkes sürecinde Rus uçakları muhalif bölgelere 138 kez hava saldırısı düzenledi. Rusya'nın 60 uçakla bomba yağdırdığı saldırılarda 17'si çocuk 93 sivil hayatını kaybetti.

02 Mart 2016 Çarşamba 09:54A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

ABD ve Rusya'nın girişimi ile ateşkes sürecinin başlamasının ardından da Rus uçakları Suriye'de katliama devam etti. Cumartesi günü başlayan sözde ateşkes sürecinde Rus jetleri, muhalif bölgeleri 138 kez bombaladı. Rusya'nın vurduğu şehirler arasında Halep, Dera, Hama, İdlip, Laskiye, Türkmendağı, Kürtdağı, Şam, Humus, Harben Nefse, Telbisse, Sahl el Gab, Hayyam, Kefer Hamra, Doğu Guta, İdlip de bulunuyor. Bu şehirlere düzenlenen Rus hava saldırılarında 93 sivil hayatını kaybetti. Ateşkesin başladığı saatten 6 dakika sonra, Rus uçaklarının bombaladığı noktalarda hayatını kaybeden sivillerden 17'sinin çocuk olduğu belirlendi.

REJİM DE KARADAN SALDIRIYOR

Ateşkese rağmen hava saldırılarını sürdürürken Rusya'nın yanı sıra PKK'nın Suriye kolu PYD ve rejim güçleri de kara operasyonlarına aralıksız devam ediyor. PYD, muhaliflerin tek bağlantı hattı olan Atme ve Kastillo bölgelerine saldırırken, Esed güçleri ise Türkmendağı ve Obin, Acebayır bölgeleri ile İdlip'e bağlı Cisr eş Şuur / Kimtibbe hattında saldırılarını yoğunlaştırdı.

ATEŞKES PYD'YE HİZMET EDİYOR

Suriyeli 97 muhalif grup, şu an Suriye'de ateşkes adı altında PYD'nin yeni yerler ele geçirmesini amaçlayan saldırıların sürdüğünü ifade ettiler. Muhalif kaynaklar, ateşkes sürecinde 60'ın üzerinde Rus uçağının bombalama faliyetinde bulunduğuna dikkat çekti. Rusya'nın Humus, Halep ve Laskiyede bulunan hava üstlerinde hareketlilik tüm hızıyla sürüyor. 

Çocukları vurdu

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), savaşın sürdüğü Suriye'de geçen ay bin 378 sivilin katledildiğini bildirdi. SNHR'nin Şubat ayı raporunda, “Ülkedeki çatışmalarda hayatını kaybedenler arasında yer alan çocuk ve kadın oranı yüzde 45'e yükseldi. Bu da, rejim güçlerinin sivilleri doğrudan hedef aldığını gösteriyor. Suriye rejimi ve ona bağlı militanlar tarafından geçen ay katledilen 651 sivil arasında 182 çocuk, 110 kadın vardı. Bunlar arasında ayrıca işkenceyle öldürülen 31 kişi vardı” ifadelerine yer verildi. Raporda, Esed güçlerinin, Suriye'de uluslararası insan haklarını ihlal ettiği belirtildi.

Görüşmeler 9 Mart'a ertelendi

Birleşmiş Milletler (BM), 7 Mart'ta Cenevre'de başlaması hedeflenen Suriye görüşmelerinin 9 Mart'a ertelendiğini duyurdu. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamada görüşmelerin lojistik ve teknik gerekçelerle 9 Mart'ta başlayacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT