1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Ateşkes"in İkinci Günü: Esed ve Rusya'dan 35 Kez İhlal
"Ateşkes"in İkinci Günü: Esed ve Rusya'dan 35 Kez İhlal

"Ateşkes"in İkinci Günü: Esed ve Rusya'dan 35 Kez İhlal

Suriye'de Esed rejimi ve Rusya güçlerinin, cumartesi günü yürürlüğe giren kısmî ve geçici “ateşkes” niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını, ikinci gününde 35 kez ihlal ettiği bildirildi.

29 Şubat 2016 Pazartesi 15:03A+A-

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından hazırlanan raporda, cumartesi günü başlayan “ateşkes”in ikinci gününde Esed rejimi ve Rusya güçlerinin ateşkesi 35 defa ihlal edildiği belirtildi. Bu ihlallerden 27'sinin Esed rejimi, 8'inin ise Rusya güçleri tarafından gerçekleştirildiğine işaret edilen raporda, söz konusu güçlerin ilk iki gün içinde “ateşkes”i toplam 49 defa ihlal ettiği kaydedildi.

“3 Sivil Hayatını Kaybetti”

Rejim güçlerinin Suriye'nin neredeyse bütün şehirlerinde gerçekleştirdiği bu ihlallerden 6'sının Humus, 8'inin Hama, 8'inin Şam kırsalı, 2'sinin İdlib, 2'sinin Kuneytra, birinin ise Dera'da tespit edildiği, söz konusu saldırılarda ikisi kadın ve çocuk 3 sivilin öldüğü aktarıldı.

Rusya güçlerinin ise Halep'te 4, Hama'da 2, Humus ve İdlib'te de birer kez “ateşkes”i ihlal ettiği kaydedildi.

“Rusya Esed Rejiminin Safında”

Raporda ayrıca cumartesi günü yürürlüğe giren kısmî ve geçici “ateşkes” niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına ilişkin değerlendirmelere de yer verildi.

Rusya'nın açıkça ülkede çatışan taraflardan birinin safında yer aldığı dolayısıyla “ateşkes”e uyulup uyulmadığının gözlenmesi konusunda rol oynamasının mümkün olmadığı belirtildi.

“Ateşkes”in akıbetinin belirsizliğine dikkat çekilen raporda, söz konusu anlaşmanın rejim ve Rusya güçlerine, Nusra Cephesi'nin bulunduğu bahanesiyle direnişçilerin kontrolündeki kuzey bölgeleri vurma imkânı sağladığı eleştirisine yer verildi.

AA

HABERE YORUM KAT