1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Ateşkes Esed Rejimi ve PYD'ye Yarar"
"Ateşkes Esed Rejimi ve PYD'ye Yarar"

"Ateşkes Esed Rejimi ve PYD'ye Yarar"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya arasında ilan edilen ve 27 Şubat'ta uygulanmaya başlanacağı belirtilen ateşkesin yankıları sürüyor.

25 Şubat 2016 Perşembe 08:03A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Yeni Şafak'a konuşan Halep Askerî Meclis Eski Başkanı Albay Abdulcebbar Ageydi, “ABD Rusya'nın katliam ortağıdır. Taraflar arasında ilan edilen ateşkes Esed ve PYD'ye yarar.” diye konuştu.

“ABD, Esed’in Kalması İçin Her Türlü Yolu Denedi”

“Ateşkes ile Suriye devrimini boğmak istiyorlar.” diyen Halep Askerî Meclis Eski Başkanı Albay Abdulcebbar Ageydi, “ABD ile Rusya arasında ilan edilen ateşkes anlaşmasının perde arkasında Kırım, Ukrayna ve Libya gibi ülkelere hükmetme konusunda da pazarlıklar döndü. Suriye de bu pazarlıklara kurban edildi. ABD, Suriye devrimine Rusya'dan önce ihanet etti. İsrail'in güvenliği, Batılı emperyalistlere Suriye'nin kazanımlarının peşkeş çekilmesi ve Masonların ön kapı olarak gördükleri Suriye'de millî iradeye dayalı idare şekli Batılılar tarafından uygun görülmedi. Esed'e karşı muhalifleri desteklediğini söyleyen ABD, perde arkasından Esed'in kalması için her türlü yolu denedi. ABD Rusya'nın katliam ortağıdır. Taraflar arasında ilan edilen ateşkes Esed ve PYD'ye yarar.” şeklinde konuştu.

“Nusra Bahanesiyle Muhalifler Hedef Alınacak”

Türkmenlerin hedef alınmaya devam edileceğini vurgulayan Ageydi, “Ateşkes anlaşmasında Nusra Cephesi’nin anlaşma dışında tutulması IŞİD taktiğinin uygulanmak istenmesindedir. Rusya, IŞİD bahanesiyle muhalifleri vuruyor. Şimdi de Nusra bahanesiyle muhalif mevzileri hedef alacaklar. Kandan beslenen Esed rejimi anlaşmaya yanaşan taraf olmayacak. Rejim ateşkese uymaz.” dedi.

“Devrim Meşalesi Yanıyor”

Barış için şartlarını sıralayan Ageydi, “Kuşatma altındaki bölgelere insanî yardımın ulaşması, cezaevlerinde tutulan muhaliflerin serbest kalması ve bombardımanların durması hâlinde barışa hazırız. Ancak Rusya'nın desteğini alan rejimin bu şartları bir şekilde provoke edip savaşın devamını sağlayacağını düşünüyorum. Batılılar da Suriye halkının çıkarları yerine Esed ve benzeri dikta rejimler ile çalışmayı sürdürmeyi tercih edeceklerdir. Devrim meşalesi yanıyor ve hiçbir güç bizi tekrar zillete uğratamayacak.” ifadesini kullandı.

“PYD Esed Güçlerinin Bir Parçası”

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, kontrol ettiği bölgelerde kendi ideolojisine yakın olmayan Kürt partilerine ve siyasetçilere hayat hakkı tanımıyor. 2011 yılında başlayan ayaklanmanın parçası olmayan PYD, Mesut Barzani'nin öncülüğünde diğer Kürt gruplarla yapılan görüşmelerden sonra imzalanan anlaşmaların hiçbirine de uymadı. Hatta Esed rejiminin kendi yönetimine bıraktığı yerlerde “demokratik özerklik” adı altında “kanton yönetimleri” kurdu. Ancak Suriye'nin kuzeyindeki diğer Kürt siyasî parti liderleri, PYD'nin “emrivaki” yaparak ilan ettiği kantonları kabûl etmediler.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin danışmanı Mustafa Şefik, PYD ile ilgili bir değerlendirmesinde, PYD'nin diğer Kürt partilerle anlaşamamasının Esed rejimiyle kurduğu ilişkiden kaynaklandığını söyledi.

PYD'nin başından beri diğer Kürt kesimleriyle anlaşamadığını hatırlatan Şefik, “Bunun nedeni PYD'nin Esed rejimiyle kurduğu ilişkidir. Keşke doğru olmasaydı, fakat PYD rejimin bir parçasıdır. Bu yüzden PYD, Kürtlerle ve onların müttefiki olan bazı ülkelerle ilişkilerini keserek tamamen rejime angaje olmuştur.” dedi.

“PYD Esed’den Bağımsız Hiçbir Şey Yapmıyor”

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Üyesi Kava Azizi de PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, “PYD çok açık bir şekilde Esed rejiminin bir uzantısıdır. Baas rejimi, bu örgütü kendi çıkarları doğrultusunda yönlendiriyor. Şam adına Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi olan Büyükelçi Beşar Caferi, YPG'nin Suriye ordusunun bir parçası olduğunu söyledi. YPG Esed'den bağımsız hiçbir şey yapmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT