1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Atatürk’ün Kafkas planı ve her taşın altındaki ABD!
Atatürk’ün Kafkas planı ve her taşın altındaki ABD!

Atatürk’ün Kafkas planı ve her taşın altındaki ABD!

Mehmet Ali Güller, Dağlık Karabağ çatışmaları üzerinden Türk-Rus işbirliğini hedef alanlara “tarihi” cevaplar vermiş!

08 Ekim 2020 Perşembe 15:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhuriyet yazarı Mehmet Ali Güller, Dağlık Karabağ’da yaşanan olayların altında yine ABD’yi bulmuş. Uzun yıllar Rusya’nın yönetiminde ve hala etki sahasında olan bir bölgede yaşanan çatışmaları ilk olarak Amerika’dan bilmek için nasıl bir at gözlüğüne ihtiyaç var acaba. Çok şaşırtıcı bir şekilde Türkiye’de Rusya’yı korumak için her türlü şaklabanlığı yapacak bir yazar kitlesiyle karşı karşıyayız. Emperyalist ABD’nin gücünü olabildiğince abartarak Rusya’yı korumaya çalışan bu zihniyet adil ve insani bir siyaset biçimini de engellemeye çalışıyor.

Atatürk’ün SSCB’nin Kafkaslardaki ilerleyişi hakkında çektiği bir telgraftan kendisine deliller bulmaya gayret eden Güller aslında şecaat arz ederken sirkatin söylüyor. Telgrafta Atatürk’ün “SSCB istilasını kolaylaştırmak” hakkında söylediklerini bugün ABD’nin ilerleyişine(!) karşı yine benzer bir tavır takınılması gerektiği üzerinden değerlendiriyor. Yazar kişimiz, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ üzerindeki hukuki haklarını “Amerikan emperyalizminin oyunları” retoriğiyle ilişkilendirmiş oluyor böylelikle.

“ABD için Kafkaslar; birincisi Türkiye, Rusya ve İran’ın arasına girmenin; ikincisi Karadeniz’e doğudan da yerleşmenin, üçüncüsü Karadeniz-Hazar bağlantısını kesmenin, dördüncüsü de Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ni düğümlemenin sahasıdır. Bu saha, Türkiye-Rusya-İran ve elbette Çin işbirliğiyle ABD’ye kapatılabilir ve böylece Güney Kafkasya’da Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan için en yararlı “ortak çözüm” bulunabilir.” Burada “ortak çözüm” dediği şeyi Rusya’nın Kafkaslarda uyguladığı etnik, kültürel ve dini soykırımın içselleştirilmesi ve İran’ın pragmatist politikalarının doğrulanması olarak görmek gerekiyor. Sahadaki gerçekliği tamamen yok sayan bu analizlerin(!) sahiplerine artık söyleyecek bir şey bulamıyoruz. Emperyalist tahakkümü sadece Amerika’dan ibaret görenler için dünya çok tekdüze bir yer olsa gerek!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum