1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Atatürk’ü Koruma Kanunu Kalksın!” Eylemi
“Atatürk’ü Koruma Kanunu Kalksın!” Eylemi

“Atatürk’ü Koruma Kanunu Kalksın!” Eylemi

İzmit’te Atatürk’ü koruma kanunun kalkması için bir grub insan hakları aktivisti basın açıklaması yaptı.

30 Mart 2012 Cuma 20:45A+A-

5816 sayılı Atatürk’ü koruma kanunun kalkması için İzmit İnsan hakları parkında bir araya bir grub insan hakları aktivisti basın açıklama yaparak bu kanunun kaldırılmasını istedi.

Basın açıklamasını Kocaeli Kartpe İnsan Hakları Derneği adına Behlül Metin okudu. Basın açıklamasında “Atatürk’ü koruma kanunu kalksın, düşünceye ifade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın” pankartı açıldı.

Basın Açıklamasının Tam Metni:

TÜRKİYE BU ÇAĞDA DOĞMALARLA İDARE EDİLMEMELİ, DÜŞÜNCELERİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNDEKİ YASAKLAR KALDIRILMALIDIR.

2012 Yılında böyle bir basınç açıklamasını yapmaktan utanç duyuyoruz. İnsanlığın uzayı fethetmeye çalıştığı bu günlerde, ne yazık ki ülkemizde, düşünceleri ifade  özgürlüğünün önünde engeller var. Ne yazık ki bu çağda , bu ülkeye doğmalar hakim.

Doğma, aklı, bilimi ve eleştiriyi ret eder.Dogma akıl sahibi ve bilimin biraz kenarından geçmiş herkesin ret edeceği bir insanlık suçudur.Çünkü dogmatik kurallar tartışmaya açık değildir, kabulü mecburidir. Doğmanın olduğu yerde doğal olarak onun koruyucusu da vardır ve doğmaya karşı çıktığınız an, aforoz edilirsiniz!.Ne yazık ki bu ortaçağ anlayışı hala 2012 yılında ülkemizde hakim.

5816 sayılı Atatürk’ü koruma kanunu, ülkemizde özgür düşüncenin, düşünceleri ifade özgürlüğünün önünde en büyük engellerden biri olarak durmakta ve ülkeyi normalleştirme için çaba sarf ettiğini söyleyen hükümet bu konuda gerekeni yapmamaktadır. Bu çağda tartışılmayan, konu, kişi, olay olmaz. Ülkemiz daha ne kadar doğmalarla yönetilmeye devam edecek?.

Ermeni yasa tasarısı konusunda, Fransa parlamentosunun aldığı karar için, “düşünceleri ifade özgürlüğüne engel teşkil ediyor” diyen yetkililere, sormak gerekiyor, siz bunları Fransa’ya söylerken dönüp te, hiç kendi ülkenize baktınız mı?.Adamlar çıksa dese ki?, “ sizin ülkenizdeki 5816 sayılı Atatürk’ü koruma kanunu var, bu yüzden vatandaşların, akademisyenler, insan hakları aktivistleri, takibata uğruyor, hapis cezası alıyor, bu düşünceleri ifade özgürlüğüne engel teşkil etmiyor mu?. “ verecek ne cevabınız var?.

Bu kanun yüzünden, yakın zamanda akademisyen Atilla Yayla, M.Kemal’e, “bu adam” dediği için 1.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.O güne kadar TV ler de yer alan ve görüşlerinden istifa ettiğimiz bu bilim adamının sesini, ceza aldıktan sonra duyan var mı?.

Biz İnsan hakları derneği, insan hakları aktivistleri olarak, düşünceleri ifade özgürlüğünün önünde çok ciddi bir engel olarak gördüğümüz, 5816 sayılı Atatürk’ü koruma kanunun, Türkiye’de düşünceleri ifade özgürlüğünü engellediği için, bir insan hakları ihlali olduğunu söylüyor ve bu kanunun kaldırılması için hükümeti göreve çağırıyoruz. Bu çağda, bu ülkede, düşünceleri özgürce ifade etmek suç kapsamından çıkartılmalıdır. Bu kanun, anyasanın vatandaşa tanıdığı “özgürce düşünceleri ifade etme hakkına” aykırıdır. Hiç bir kanun, anayasaya aykırı olamaz.

5816 sayılı Atatürk’ü koruma kanununun kaldırılması konusunda, hükümet gerekeni yapmadığı takdirde, kanunun kaldırılması için ülke çapında imza kampanyaları başlatacağımızı, iç hukuk kanallarından hukuki girişimlerde bulunacağımızı, iç hukuk yolları tıkandığı takdirde, Avrupa insan hakları mahkemesine konuyu taşıyacağımızı ve dünyadaki İnsan hakları derneklerini, Türkiye’deki bu insan hakları ihlalinin ortadan kalkması için yardıma çağıracağımızı beyan ediyoruz. Ülkemizin, dünya üzerinde, düşünceleri özgürce ifade edilemediği çağdışı bir, 3. dünya ülkesi konumuna düşmesi, bizler açısından gerçekten üzücüdür. Fakat şu var ki bundan sorumlusu bizler değil, bu kanunun yürürlükte olmasına hala  göz yumanlar olacaktır.

KOCAELİ KARTEPE İNSAN HAKLARI VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

HABERE YORUM KAT

3 Yorum