1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. "Askerin Okullardan Çekilmesi Olumlu"
Askerin Okullardan Çekilmesi Olumlu

"Askerin Okullardan Çekilmesi Olumlu"

Milli Güvenlik derslerinin kaldırılması hakkında Özgür Eğitim-Sen'den de açıklama geldi: "Seviçliyiz ama yetmez!"

24 Ocak 2012 Salı 14:48A+A-

Özgür Eğitim-Sen'den yapılan açıklamanın tam metni:

MİLLİ GÜVENLİK DERSİ KALDILIYOR; ASKER OKULLARDAN ÇEKİLİYOR

Sayın Başbakan yaptığı Grup konuşmasında 1979 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konan Milli Güvenlik dersi yönetmeliğinin kaldırıldığını belirtti. Özgür Eğitim-Sen olarak açıklamayı sevinçle karşıladık.

Eğitimin üzerindeki askeri vesayetçilik anlamını taşıyan bu dersin kaldırılması önemlidir. Artık öğretmenler ve idareciler askerler tarafından fişlenmeyecek. Öğrencilere askeri baskı son bulacak. En son baskı Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesinde başörtülü 17 öğrenci derse giren subayların baskı ve tehditleri nedeniyle sınava giremedikleri için sıfır almışlardı.

Askerlerin okullarda politika yapması da son bulmuş oldu. Bilindiği gibi bu dersin içeriğinde iç ve dış tehditler bahsinde İslami kesim “irtica” yaftasıyla, Kürt kimliği ise bölücülük yaftasıyla değerlendiriliyordu. Dış tehditler bahsinde ise komşu ülkelerin hepsi düşman kategorisinde değerlendirilirken İsrail dost ve müttefik olarak propaganda ediliyordu.

Vicdani retçiliğin tartışıldığı bir ülkede Milli Güvenlik dersinin veriliyor olması başlı başına bir sorundu. Derse giren subayların sınıfları bir kışla ortamına, öğrencileri de asker pozisyonuna koyan tavırları oldukça rahatsız ediciydi. Eğitim pedagojisinden habersiz subayların okullarda derse girmesi pedagojik açıdan pek çok sıkıntının da nedeni idi.

AB raporlarında Milli Güvenlik dersi eleştirilmişti. Sayın Başbakan 2012-2013 öğretim yılından itibaren Vatandaşlık dersleri arasında ayrı bir müfredat olarak işleneceğini belirtti. Bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Milli Güvenlik dersinin tamamen kaldırılması gerektiği talebimizi yineliyor.

Sorunu yalnızca bu dersi askerlerin vermesi olarak görmeyi yanlış buluyoruz. Ders kitabının içeriği de bir o kadar sorunludur. Lise çağındaki bir çocuğun oturup asker unvanlarını, bunlara ait rütbe sembollerini ezberlemesi ve bunlardan sınav olmasının çocuğa kazandırdığı ne tür bir değer var? Bu dersin varlığının verdiği mesaj “asker millet” anlayışının lise çağı gençliğine empoze  edilmesinden başka bir şey değildir. Bu dersi askerlerin veremeyecek olması askeri vesayetçiliğin okullarda görünür olmasına son verecektir ancak zihniyet olarak da son bulması elzemdir. Umarız bu adım yarım bırakılmaz ve bu ders tamamen kaldırılır.

Yusuf TANRIVERDİ
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı

 

HABERE YORUM KAT