1. HABERLER

  2. HABER

  3. Askerî Faaliyetlere Denetim Yok!
Askerî Faaliyetlere Denetim Yok!

Askerî Faaliyetlere Denetim Yok!

Ombudsmanlık tasarısı Meclise sevk edilirken askeri faaliyetlerin kapsam dışı tutulması eleştiriliyor.

26 Mayıs 2012 Cumartesi 13:02A+A-

Kamuoyunda “ombudsmanlık” olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu tasarısı Meclise sevk edilirken askeri faaliyetlerin kapsam dışı tutulması eleştiriliyor.

Tasarıda Türk Silâhlı Kuvvetlerine getirilen koruma zırhı ile ordudaki dayak, hakaret, zor kullanma, hakaret gibi uygulamaların da askerî faaliyet kapsamına girmesinden endişe ediliyor. Söz konusu tasarıdaki “salt askerî hizmetler” ifadesinin muğlak olduğu belirtilirken, Emekli Askerî Hakim Albay Faik Tarımcıoğlu, “Yaşanan her olumsuzluk ′askerî faaliyet′ tabiri korumasına alınırsa, kamu denetçisi askeriyedeki hiçbir sorunu çözemez” diye konuştu.

TSK KAPSAM DIŞI KALIRSA, KANUN ÖLÜ DOĞAR

Komisyonun yaptığı son toplantıda, "Türk Silâhlı Kuvvetleri′nin sırf askerî nitelikteki faaliyetleri"nin ombudsmanın görev alanı dışında tutulması tartışma konusu oldu.

Yeni Asya gazetesinde yer alan habere göre CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin kapsam dışı tutulması sebebiyle kurumun “ölü doğacağını” savundu. Alt komisyona havale edilen tasarının Haziran ayı içinde kanunlaştırılması planlanıyor.

TSK, Denetimsiz Bırakılamaz

Meclis Anayasa Komisyonu, referandumla Anayasa’ya giren ve devlet ile vatandaş arasındaki sorunların mahkemeye gitmeden çözülebilmesine imkân sağlayacak Kamu Denetçiliği Kurumu (ombudsmanlık) kanun tasarısını alt komisyona havale etti.

AKP Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman’ın başkanlık yapacağı alt komisyona bir hafta süre verilirken, tasarının haziran ayı içinde yasalaştırılması planlanıyor. Toplantıda, “Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin sırf askerî nitelikteki faaliyetleri”nin ombudsmanın görev alanı dışında olması tartışma konusu oldu. CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin kapsam dışı tutulması sebebiyle kurumun “ölü doğacağını” söyledi. Ombudsmanın idarenin bütün işlerini inceleyeceğini, TSK’nın da idarenin içinde bir kurum olduğunu kaydeden Özgündüz, “TSK’nın dışarıda bırakılması ciddî bir sıkıntı doğurur, kurum daha baştan ölü doğmuştur” tesbitinde bulundu. Özgündüz, ardından şu soruları yöneltti: “Sırf askerî faaliyetler kapsam dışı deniliyor, ama bunun sınırı nasıl belirlenecek? Uludere olayı sırf bir askerî faaliyet midir, değil midir? Nasıl ayırt edebileceksiniz?”

AKMAN: TSK, KAPSAM DIŞINDA TUTULAMAZ

Ombudsmanlık konusunu Meclis’te en yakından takip eden milletvekillerinden Akman da TSK’nın kapsam dışında tutulmasına karşı olduğunu söyledi. Birkaç eksiğinin dışında ombudsmanlık modelini “mükemmel” olarak niteleyen Akman, geçmişte MGK’nın tasviyelerde bulunduğunu hatırlattı ve ekledi: “Bunlar, ‘sıkıysa gereğini yerine getirmeyin’ anlamına gelen tavsiyelerdi. Avrupa’da örneklerinde başdenetçi zayıf olan vatandaşın hakkını, güçlü olan devlete karşı koruduğu için bir tavsiye kararı alındığında sıkıysa o karar uygulanmasın.”

Dilekçe Komisyonu Başkanı AKP′li Mehmet Daniş de ombudsmanın dilekçe komisyonunun yaptığına benzer bir iş yapacağını belirterek, komisyona geçen sene 3 bin 578, bu yılın ilk 5 ayında ise 5 bin 845 dilekçenin geldiğini aktardı. Daniş, TSK’nın sırf askerî faaliyetleri’nin kapsam dışı olmasıyla ilgili olarak da “Ombudsmanın etkisini güçlendirecek şekilde bu ifadeye müdahale edilebilir” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT