1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Arap Krallıkları ve ABD’den Mısır Cuntasına Yardım
Arap Krallıkları ve ABD’den Mısır Cuntasına Yardım

Arap Krallıkları ve ABD’den Mısır Cuntasına Yardım

Mısır'a, ordunun yönetime el koymasının ardından yüksek meblağlarda yardım yapılacağının açıklanması dikkat çekiyor.

11 Temmuz 2013 Perşembe 12:27A+A-

Seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bölge ülkeleriyle ticari ilişkilerini artırma çabalarına rağmen yeterli desteği bulamayan Mısır'a, ordunun yönetime el koymasının ardından bir haftada 12 milyar dolar destek geldi.

Arap Baharı ve 25 Ocak devrimi sonrasında Mursi yönetiminin bölge ülkeleriyle ticari ilişkilerini arttırma, yeni yatırım ve istihdam imkanları oluşturma çabalarına rağmen Türkiye ve Katar dışındaki ülkelerden yeterli ilgi göremeyen Mısır'a, ordunun yönetime el koymasının ardından yüksek meblağlarda yardım yapılacağının açıklanması dikkati çekti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt, ordunun yönetime el koymasının üzerinden bir hafta geçmeden, Mısır'da toplamda 12 milyar dolara varan finansal destek vereceğini açıkladı. Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim el-Assef, dün yaptığı açıklamada Mısır'a 1 milyar dolar hibe, 2 milyar dolar faizsiz borç ve 2 milyar dolar da petrol ürünleri olmak üzere toplam 5 milyar dolar yardımda bulunacağını belirtmişti.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada BAE'nin Mısır'a 1 milyar doları hibe, 2 milyar doları faizsiz borç, toplam 3 milyar dolar destek sağladığı duyurulmuş, Kuveyt Resmi Haber Ajansı (KUNA) ise Kuveyt'den Mısır'a 4 milyar dolar yardım yapılacağı açıklamıştı.

Son bir haftada açıklanan 12 milyar dolarlık destekle Mısır Merkez Bankasının döviz rezervi 23 milyar dolara yükseliyor.

MURSİ'YE YARDIM ETMEDİLER

Mısır'da ordunun yönetime el koymasından önceki süreçte ekonomik krizden kurtulamayan Mursi yönetimi, Türkiye ve Katar dışındaki ülkelerden beklediği finansal desteği görememişti.

Geçtiğimiz aylarda Süveyş Kanalı'nın her iki tarafında hayata geçirilmesi planlanan ve 100 milyar dolarlık çok sayıda projeler Mısır'daki ilgili bakanlıklar tarafından uluslararası yatırımcıların ilgisine sunulmuş, yatırımlar Türkiye ve Katar dışındaki ülkelerden destek bulamamıştı. Mısır'da ordunun yönetime el koyduğu gün Mısır ordusu, Güney Sina ve projelere konu Süveyş'te olağanüstü hal ilan etti.

Mısır, IMF ile 25 Ocak devrimi sonrasında yaptığı 4,8 milyar dolarlık standby anlaşmasından da beklediğini bulamamıştı. Mısır’a 4 ay önce ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır ekonomisini ayağa kaldırmak için 450 milyon dolar yardım sözü vermiş, diğer yardımlar için Mursi yönetimini IMF ile tam anlaşmaya varması çağırısında bulunmuştu.

Mısır Maliye Bakanı El-Mursi Hicazi, nisandaki açıklamasında Türkiye'nin Mısır'a 2 milyar dolarlık yardımda bulunduğunu, bunun 1 milyar dolarının geçen aralık ayında Merkez Bankası'na yatırıldığını, diğer 1 milyar doların ise altyapı projelerine tahsis edildiğini söylemişti.

Obama, cuntaya F-16 gönderiyor

ABD'nin, ordunun yönetime el koyduğu Mısır'a 4 adet F-16 savaş uçağı göndermeyi planladığı bildirildi.

Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılması ile sonuçlanan askeri müdahalenin yasal olarak darbe olup olmadığı tartışmalarının sürdüğü sırada, ABD'nin Mısır'a 4 adet F-16 savaş uçağı göndermeyi planladığı belirtildi. Mısır'daki müdahalenin darbe olduğuna karar verilmesi durumunda ülkeye yapılan yardımların kesilmesi gerekiyor.

Savunma yetkililerinin açıklamasında 2010'da onaylanan 1,3 milyar dolarlık yardım paketindeki 4 savaş uçağının Mısır ordusuna gönderileceği kaydedildi.

Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda, ABD'nin, silahlı güçler dahil Mısır'a yapılan yardımı kesmesinin, ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olmayacağı ifade edilmişti.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum