1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Arap Birliği Heyeti: “Suriye Sokakları Ceset Dolu”
Arap Birliği Heyeti: “Suriye Sokakları Ceset Dolu”

Arap Birliği Heyeti: “Suriye Sokakları Ceset Dolu”

Arap Birliği, gözlemci heyetin Şam’ı ağır bir dille eleştirdiği raporunu değerlendirdi ve gözlem misyonunu sürdürme kararı aldı.

09 Ocak 2012 Pazartesi 12:33A+A-

Suriye’de aylardır yaşanan ayaklanmaya yönelik rejimin kanlı operasyonlarına ve şiddete çözüm bulmak için arabuluculuğa soyunan Arap Birliği, dün Kahire’deki toplantısında iki haftadır Suriye’de çalışmalarını sürdüren gözlemci heyetinin raporlarını değerlendirdi.

Toplantı için Şam’dan Mısır’a giden gözlemci heyetinin başkanı Mustafa Dabi, Şam yönetimini sert bir dille eleştirdiği bir rapor sundu. Dabi’nin raporunda özellikle üç noktaya vurgu yapılıyor: Heyetin çalışmalarına rağmen şiddet sürüyor, sokaklar cesetlerle dolu ve ordu birlikleri henüz kentlerden çekilmedi.

Dabi, ayrıca Suriye hükümetinin siyasi mahkûmları serbest bırakma vaadini yalnızca kısmen yerine getirdiğini aktardı.

Toplantının ardından ise altı maddelik bir karar bildirgesi yayımlandı. Buna göre, Suriye hükümetine bir kez daha sivilleri koruma, barışçıl gösterilere müdahale etmeme ve özellikle muhaliflere yönelik şiddetten vazgeçme, gözlemci heyetin çalışmasına onay verme çağrısı yapıldı.

Arap Birliği Genel Sekreteri’nin gözlemci heyetine “teknik destek” konusunda BM Genel Sekreteri ile iletişim halinde olacağı belirtilirken, Suriye hükümetinin dayanışma içinde olup olmadığına ilişkin raporun 19 ocakta sunulacağı ifade edildi.

Arap Birliği Suriye Komisyonu Başkanı, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım El Tani, Birlik’in Suriye meselesini tüm hatları ile BM Güvenlik Konseyi’ne götürme taraftarı olmadığını, BM Güvenlik Konseyi’nin mekanizmalarının Suriye’ye müdahaleyi öngörerek Arap Birliği’ni dışarda bırakabilme olasılığı bulunduğunu anlattı.

“Sadece Silah İstiyoruz”

Öte yandan Taraf’ta yer alan habere göre toplantının yapıldığı otele giren Suriyeli muhalif Mahmud El Hımsi, lobide karşılaştığı Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi’ye “Hain” diye bağırdı. El Arabi korumalarca lobiden uzaklaştırılırken, yanındaki muhaliflerle toplantı salonuna inen El Hımsi gazetecilere “Hiçbir şey istemiyoruz. Sadece silah istiyoruz. Bize silah yardımı yapılsın, biz Esad’ı devireceğiz” dedi.

Der’a kentinde orduyla firariler arasında çıkan çatışmada 8 asker öldü, 20 kişi de yaralandı. Ülke çapındaki protestolarda ise dün 31 kişi öldü.

Rus Savaş Gemileri Suriye’de

Öte yandan Akdeniz’de devriye gezen Rus donanmasına ait iki savaş gemisi Tartus limanına yanaştı. İran resmî ajansı SANA, Amiral Şabanenko denizaltısavarı ile Yaroslav Mudry adlı refakat gemisinin “Suriye halkıyla dayanışma” ve iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek için altı gün ülkede kalacağını belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı ise bir bildiri yayınlayarak, gemilerin rutin devriyeleri kapsamında yakıt ikmali için Tartus limanına yanaştığını ve bugün Tartus’u terk edeceklerini aktardı.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum