1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Arap Birliği Heyeti Humus'ta
Arap Birliği Heyeti Humusta

Arap Birliği Heyeti Humus'ta

Asker ve sivillerden oluşan heyetin kente ulaşmasından hemen önce dün kentte yaşanan şiddette 30'un üzerinde kişi öldü.

27 Aralık 2011 Salı 12:58A+A-

Beş gruba ayrılarak ülkenin farklı şehirlerinde incelemeler yapacak Arap Birliği gözlemcilerinden bir grup, Suriye ordusunun günlerdir yoğun top ateşi altındaki Humus'a vardı. 

Humus'ta valiyle biraraya gelen heyetin, olanaklarının sınırlı olduğu bildiriliyor.

Sokakların cesetlerle dolu olduğu bildirilen Humus'ta özellikle Türkmenlerin yaşadığı Babı Amr semtinin ağır bombardıman nedeniyle yerle bir olduğu belirtiliyor.

Sadece dünkü çatışmalarda 30'un üzerinde kişi Humus'ta hayatını kaybetti.

TANKLAR GERİ ÇEKİLİYOR

Humus'taki bir muhalif, Arap Birliği gözlemcileri kente ulaşmak üzereyken, çatışmalara sahne olan Baba Amr mahallesinden en az 6 tankın ayrıldığını söyledi.

Muhammed Salih adlı muhalif, "Benim evim Baba Amr'ın doğu girişinde. Sabah 8 zivarında en az 6 tankın mahalleden ayrıldığını gördüm. Burada başka tank kaldı mı, bilmiyorım." dedi.

Reuter haber ajansına göreyse, kimi görgü tanıkları, Baba Amr mahallesinde daha birçok tank kaldığını ve bunların Suriye askerlerince saklandığını söylediler. Suriye İnsan hakları Gözlemevi'nden Rami Abdülrahman, bugün Humus'tan en az 11 tankın geri çekildiğini, ancak geride daha birçok tank kaldığını ve ordusunun bu tankları hükümet binaları içine gizlediğini belirtti.

Arap Birliği gözlemcileri, Beşar Esad ve muhalif gruplar arasındaki şiddetin son bulması için atılacak adımları denetlemek amacıyla devreye girdi. Arap Birliği ile geçen hafta imzalanan protokol doğrultusunda silahlı kuvvetlerin kentlerden çekilmesi, gözlemcilerin de bu adımı teyit etmesi gerekiyordu.

Şam yönetimi gözlemcilere hareket serbestisi sağlanacağını, diledikleri yere gideceklerini söylüyor. Muhalefet ise, gözlemcilerin Humus'ta hareket olanaklarının sınırlı olacağını öne sürüyor.

Sadece Humus'tan değil, Türkiye sınırı yakınındaki İdlib kentiyle, Şam'ın Durra semtinden de çatışma haberleri geliyor.

ON BİNLER SOKAKLARDA

Humus'ta gözlemcilerin geldiği gün de on binlerce muhalifin Esed yönetimini protesto ettikleri haberleri geliyor. Suriye güçleri gözyaşartıcı bombalarla göstericilere müdahale ediyor.

 

HABERE YORUM KAT