1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Araçlarda LNG Dönemi
Araçlarda LNG Dönemi

Araçlarda LNG Dönemi

21 milyonu aşkın aracın bulunduğu Türkiye’de artık sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) de kara ve deniz taşıtlarında kullanılabilecek. Emisyonu azaltacak adım için firmaların EPDK'ya lisans izni başvurusu yapması gerekiyor.

22 Kasım 2016 Salı 09:40A+A-

Türkiye'de sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) kara ve deniz taşımacılığında yakıt olarak kullanımına olanak sağlayan düzenleme sayesinde, egzoz gazı salınımlarında azalma bekleniyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bilgilendirmesine göre, LNG'nin Türkiye'de araç yakıtı olarak kullanılabilmesi için gerekli mevzuat çalışması bitti.

Dünyada araç yakıtı olarak kullanımı giderek artan LNG'nin, Türkiye'de de bu amaçla kullanılmasına imkan veren düzenlemeyle yollarda Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) ve Sıkıştırılmış Doğalgaz (CNG) gibi düşük emisyonlu yakıtlara ek olarak LNG de yerini alacak. Toptan Satış Lisansı sahibi şirketlerin Türk karasularında bulunan deniz taşıtlarının yakıt ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla LNG satışı yapabilmesinin önü açılırken, karayolu taşıtlarında yakıt olarak kullanılmak üzere LNG satışı faaliyeti gerçekleştirmek için de EPDK'dan 'LNG İstasyonlu Toptan Satış Lisansı' alınacak. Yurt genelinde doğalgaz satışı yapan diğer toptan satış şirketleri ise istasyon kurarak karayolu taşıtları için LNG satışı yapmak istemeleri durumunda, yeni lisans alacaklar.

Çin'de 2 bin LNG var

Çoğu ülke doğalgazın depolanması ve taşınması için sıvılaştırılmış hale getirilen doğalgazın yakıt olarak da kullanılmasını sera gazı salınımını düşürmek için destekliyor. EPDK verilerine göre, Çin'de LNG yakıtı kullanan 200 bin kamyon yaklaşık 2 bin istasyondan sıvılaştırılmış doğalgaz alarak taşımacılık faaliyetlerini yürütüyor. ABD'de ise ülke genelinde CNG ve LNG'de toplam 16 bin istasyona ulaşılması hedefi bulunuyor.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT