1. HABERLER

  2. HABER

  3. AP’den 'Soykırım İddiasını Tanıyın’ Çağrısı
AP’den 'Soykırım İddiasını Tanıyın’ Çağrısı

AP’den 'Soykırım İddiasını Tanıyın’ Çağrısı

Avrupa Parlamentosu, İnsan Hakları ve Demokrasi Raporu'nun karar metninde AB ülkelerine, 'Ermeni soykırımını' tanıma çağrısı yaptı.

13 Mart 2015 Cuma 13:34A+A-

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, 'Ermeni soykırımını' tanıma çağrısında bulundu.

"İnsan Hakları ve Demokrasi 2013 Yıllık Raporu"nun karar metninin 77'nci maddesinde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının bu yıl 100'üncü yıldönümünün kutlanacağına dikkat çekilerek, üye ülkeler ve AB kurumlarının iddiaların tanınmasına katkı sağlaması gerektiği belirtildi.

AP'deki en büyük siyasi grup olan Avrupa Hristiyan Demokratlar grubunun çatı örgütü Avrupa Hakları Partisi (EPP) de geçtiğimiz haftalarda, AP'nin Brüksel'deki oturumunda, Türkiye'ye benzer bir çağrıda bulunmuştu.

EPP, Türkiye'nin tarihi ve geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini savunmuş, 24 Nisan'ın da "Ermeni Soykırımını Anma Günü" ilan edilmesini istemişti.

İnsan haklarına saygı şartı

AP kararında, 'soykırımın' yanı sıra AB'nin üçüncü ülkelerle, serbest ticaret işbirliği de aralarında olmak üzere yapacağı bütün anlaşmalara tartışmasız ve geri dönülmez bir şekilde insan haklarına saygı şartını koyması talep edildi.

Kararda, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği'nin, Avrupa güvenlik stratejilerini belirlerken, insan hakları odaklı kriz önleme mekanizması oluşturması ve AB'ye üye ülkelerin göçmen ve mülteci kabulleri için ortak standartları daha güçlü bir şekilde oluşturarak hayata geçirmeleri istendi.

HABERE YORUM KAT